Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ravnoteža u životu dolazi iznutra

Ravnoteža u životu dolazi iznutra

Ravnoteža u životu dolazi iznutra
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.06.2017.
  • Broj pregleda: 18.021
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ravnoteža u životu dolazi iznutra

„Nije tajna da naše zdravlje i dobrobit uvelike ovise o ravnoteži u našem životu, ravnoteži koju neki od nas traže čitav život. U mojem slučaju ravnoteža se temelji na redovitoj tjelesnoj aktivnosti, pomnom odabiru prehrane i upravljanju stresom. To zahtijeva veliku samodisciplinu, usklađivanje privatnog i poslovnog života. Kontinuirano čitam i tražim nove informacije što mi pomaže da naučim više o zdravoj prehrani, odgovarajućoj tjelesnoj aktivnosti i razvoju imunološkog sustava.“

Ovako nam priču započinje Linda, zaposlena majka dvoje djece.

Koja je moja tajna?

„Zaprepastilo me koliko je malo ljudi svjesno važnosti zdravlja crijeva, što uključuje i uravnotežen sastav mikroorganizama u našem probavnom sustavu koji se zajedničkim imenom naziva crijevna mikrobiota. Korisne bakterije crijevne mikrobiote sudjeluju u probavljanju hrane i utječu na druge važne procese povezane s našim zdravljem i tjelesnom ravnotežom te podržavaju funkciju našeg imunološkog sustava“, govori Linda. „U slučaju poremećene ravnoteže crijevne mikrobiote, odnosno manjka za nas korisnih mikororganizama, kako bismo vratili njenu ravnotežu i zdravlje možemo unositi korisne bakterije izvana, u oblikuprobiotika. Probiotičke bakterije možemo unositibilo putem hrane obogaćene probioticima, kao što su mliječni proizvodi,bilo putem kontroliranih farmaceutskih oblika tj. kapsula, prašaka i slično.

Probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. "dobre" bakterije) koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Oni zauzimaju mjesto i hranu štetnim uzročnicima, čime sprečavaju njihov rast i razmnožavanje, ponovno uspostavljaju ravnotežu crijevne mikrobiote te poboljšavaju stanje probavnog sustava, a time i općenito zdravstveno stanje. Budući da mogu pomoći u očuvanju sastava zdrave crijevne mikrobiote, njihovo se korištenje preporučuje i prilikom uzimanja antibiotske terapije (obavezno s odmakom od nekoliko sati)."

Stres, promjena okoline i prehrane mogu uzrokovati naseljavanje stranih, štetnih bakterija u našim crijevima, katkada i s mikroorganizmima koji proizvode toksične tvari koje nepovoljno utječu na funkciju crijevne stijenke. Linda kaže da na svakom putovanju njenu obitelj uvijek prati Linex® jer ga smatra nezamjenjivim u slučajevima neočekivanih probavnih poremećaja kao što je, primjerice, proljev. "Također, u slučaju da djeca ili suprug i ja dobijemo proljev izazvan uzimanjem antibiotika zbog neke infekcije, uvijek uzimamo Linex® par sati prije ili poslije doze antibiotika, jer dokazano održava ravnotežu korisnih i štetnih bakterija u crijevima i time pomaže u kontroli probavnih simptoma," objašnjava Linda.Linex® kao probiotik pomaže i kod nadutosti.

Ravnoteža korisnih i štetnih bakterija u crijevima odnosno ravnoteža crijevne mikrobiote važna je ne samo za zdravlje probavnog sustava već ima povoljan učinak i na naš imunološki sustav.

Svakodnevni stres, starenje, promjena okoline ili prehrambenih navika, virusna infekcija, antibiotska terapija i zračenje mogu dovesti do narušavanja ravnoteže crijevne mikrobiote. Promjene u sastavu i/ili količini naše crijevne mikrobiote mogu uzrokovati promjene u crijevima koje stvaraju idealan okoliš za najezdu „štetnih“, patogenih mikroorganizama i pojavu štetnih tvari koje one proizvode. Narušena mikrobiota manifestira se u crijevima u obliku proljeva, flatulencije, nadutosti, a kod žena katkada i sa simptomima poremećaja ravnoteže vaginalne mikrobiote (svrbež, peckanje, iscjedak).

“Aktivna sam majka dvoje prilično živahne djece i stoga sam svjesna važnosti dobrog upravljanja vremenom kako bi se izbjegle nepotrebno stresne situacije”, s osmijehom govori Linda.

Balans: način življenja kojim ćete postići ravnotežu

„Ništa u životu ne dolazi samo od sebe, pa tako niti tjelesno (i psihičko) zdravlje. Zato se moramo tjelesno aktivirati, a s tjelesnim dolazi i psihičko zdravlje.“

Linda savjetuje da prilikom odabira probiotika, provjerite odakle potječe i kakve je kvalitete te pročitate više o njegovu sadržaju, jer uzimati probiotike znači unositi u svoje tijelo mikroorganizme koji će se ondje nastaniti. „Ja sam odabrala Linex®.”

Ravnotežaje više od same tjelovježbe, jer se onane odnosi samo na tjelesno stanje; to je posebno prilagođena kultura življenja odnosno tzv. „lifestyle“ program koji se sastoji od kombinacije kratkih vježbi, savjeta o prehrani i općenito savjeta za održavanje zdravlja.

Za više informacija i brojne savjete posjetite www.linex.hr.

I ne zaboravite: ravnoteža kreće iznutra!

Plaćeni oglas o lijeku.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije


https://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N48406.2544500CENTARZDRAVLJA/B20066446.200932490;dc_trk_aid=400875007;dc_trk_cid=90564401;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=