Ravnoteža u životu dolazi iznutra

Ravnoteža u životu dolazi iznutra

Ravnoteža u životu dolazi iznutra
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.06.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

„Nije tajna da naše zdravlje i dobrobit uvelike ovise o ravnoteži u našem životu, ravnoteži koju neki od nas traže čitav život. U mojem slučaju ravnoteža se temelji na redovitoj tjelesnoj aktivnosti, pomnom odabiru prehrane i upravljanju stresom. To zahtijeva veliku samodisciplinu, usklađivanje privatnog i poslovnog života. Kontinuirano čitam i tražim nove informacije što mi pomaže da naučim više o zdravoj prehrani, odgovarajućoj tjelesnoj aktivnosti i razvoju imunološkog sustava.“

Ovako nam priču započinje Linda, zaposlena majka dvoje djece.

Koja je moja tajna?

„Zaprepastilo me koliko je malo ljudi svjesno važnosti zdravlja crijeva, što uključuje i uravnotežen sastav mikroorganizama u našem probavnom sustavu koji se zajedničkim imenom naziva crijevna mikrobiota. Korisne bakterije crijevne mikrobiote sudjeluju u probavljanju hrane i utječu na druge važne procese povezane s našim zdravljem i tjelesnom ravnotežom te podržavaju funkciju našeg imunološkog sustava“, govori Linda. „U slučaju poremećene ravnoteže crijevne mikrobiote, odnosno manjka za nas korisnih mikororganizama, kako bismo vratili njenu ravnotežu i zdravlje možemo unositi korisne bakterije izvana, u oblikuprobiotika. Probiotičke bakterije možemo unositibilo putem hrane obogaćene probioticima, kao što su mliječni proizvodi,bilo putem kontroliranih farmaceutskih oblika tj. kapsula, prašaka i slično.

Probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. "dobre" bakterije) koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Oni zauzimaju mjesto i hranu štetnim uzročnicima, čime sprečavaju njihov rast i razmnožavanje, ponovno uspostavljaju ravnotežu crijevne mikrobiote te poboljšavaju stanje probavnog sustava, a time i općenito zdravstveno stanje. Budući da mogu pomoći u očuvanju sastava zdrave crijevne mikrobiote, njihovo se korištenje preporučuje i prilikom uzimanja antibiotske terapije (obavezno s odmakom od nekoliko sati)."

Stres, promjena okoline i prehrane mogu uzrokovati naseljavanje stranih, štetnih bakterija u našim crijevima, katkada i s mikroorganizmima koji proizvode toksične tvari koje nepovoljno utječu na funkciju crijevne stijenke. Linda kaže da na svakom putovanju njenu obitelj uvijek prati Linex® jer ga smatra nezamjenjivim u slučajevima neočekivanih probavnih poremećaja kao što je, primjerice, proljev. "Također, u slučaju da djeca ili suprug i ja dobijemo proljev izazvan uzimanjem antibiotika zbog neke infekcije, uvijek uzimamo Linex® par sati prije ili poslije doze antibiotika, jer dokazano održava ravnotežu korisnih i štetnih bakterija u crijevima i time pomaže u kontroli probavnih simptoma," objašnjava Linda.Linex® kao probiotik pomaže i kod nadutosti.

Ravnoteža korisnih i štetnih bakterija u crijevima odnosno ravnoteža crijevne mikrobiote važna je ne samo za zdravlje probavnog sustava već ima povoljan učinak i na naš imunološki sustav.

Svakodnevni stres, starenje, promjena okoline ili prehrambenih navika, virusna infekcija, antibiotska terapija i zračenje mogu dovesti do narušavanja ravnoteže crijevne mikrobiote. Promjene u sastavu i/ili količini naše crijevne mikrobiote mogu uzrokovati promjene u crijevima koje stvaraju idealan okoliš za najezdu „štetnih“, patogenih mikroorganizama i pojavu štetnih tvari koje one proizvode. Narušena mikrobiota manifestira se u crijevima u obliku proljeva, flatulencije, nadutosti, a kod žena katkada i sa simptomima poremećaja ravnoteže vaginalne mikrobiote (svrbež, peckanje, iscjedak).

“Aktivna sam majka dvoje prilično živahne djece i stoga sam svjesna važnosti dobrog upravljanja vremenom kako bi se izbjegle nepotrebno stresne situacije”, s osmijehom govori Linda.

Balans: način življenja kojim ćete postići ravnotežu

„Ništa u životu ne dolazi samo od sebe, pa tako niti tjelesno (i psihičko) zdravlje. Zato se moramo tjelesno aktivirati, a s tjelesnim dolazi i psihičko zdravlje.“

Linda savjetuje da prilikom odabira probiotika, provjerite odakle potječe i kakve je kvalitete te pročitate više o njegovu sadržaju, jer uzimati probiotike znači unositi u svoje tijelo mikroorganizme koji će se ondje nastaniti. „Ja sam odabrala Linex®.”

Ravnotežaje više od same tjelovježbe, jer se onane odnosi samo na tjelesno stanje; to je posebno prilagođena kultura življenja odnosno tzv. „lifestyle“ program koji se sastoji od kombinacije kratkih vježbi, savjeta o prehrani i općenito savjeta za održavanje zdravlja.

Za više informacija i brojne savjete posjetite www.linex.hr.

I ne zaboravite: ravnoteža kreće iznutra!

Plaćeni oglas o lijeku.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije

https://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N48406.2544500CENTARZDRAVLJA/B20066446.200932490;dc_trk_aid=400875007;dc_trk_cid=90564401;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=