Neka vaša putna ljekarna obavezno sadrži ovaj sastojak!

Neka vaša putna ljekarna obavezno sadrži ovaj sastojak!

Neka vaša putna ljekarna obavezno sadrži ovaj sastojak!
  • Objavljeno: Srijeda, 05.07.2017.
  • Broj pregleda: 1.003
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za ljudsko zdravlje važno je svakodnevno piti dovoljnu količinu vode, bez obzira na godišnje doba. Čak i ako imamo uredski posao, naš organizam gubi vodu, a što smo aktivniji i što je temperatura u termometru viša, gubimo i više vode.

Dehidracija nije za šalu, a simptomi, osim žeđi, uključuju urin tamne boje, nedostatak energije i osjećaj umora, glavobolje i u ekstremnim slučajevima grčeve, konvulzije i mučninu.

Kada voda nije dovoljna za rehidraciju?

Sportaši obavezno moraju piti puno tekućine jer im tekućina daje energiju, olakšava rad srca koje je pod povećanim opterećenjem te podmazuje zglobove. Kod velikih tjelesnih napora te vježbanja na visokim temperaturama, obična voda za rehidraciju često nije dovoljna. Zbog velikog gubitka elektrolita iz tijela putem znoja sportaši su u riziku od hiponatrijemije te iz tog razloga sportaši uzimaju oralne rehidracijske soli (ORS) koje nadoknađuju izgubljene soli iz organizma. Elektroliti održavaju krvni tlak te osiguravaju optimalan rad mišića i živčanog sustava. Veliki gubitak elektrolita uzrokuje oticanje stanica što dovodi do umora, povraćanja, grčeva glavobolja, konvulzija i slično.

Tijekom putovanja također gubimo dosta tekućine stoga bismo trebali izbjegavati gazirana pića, kavu i alkohol zbog diuretičkog djelovanja. Tijekom putovanja valja piti vodu, a mudro bi bilo potencijalnu dehidraciju spriječiti unosom i oralnih rehidracijskih soli.

ORS-om protiv mamurluka

Oralne rehidracijske soli ubrzat će oporavak organizma nakon burne noći iza koje slijedi mamurluk. Alkohol djeluje diuretički te zbog njega pojačano gubimo tekućinu, ali i soli. Jaka glavobolja, suha usta i umor znakovi su mamurluka kojeg možemo izbjeći tako da prije spavanja popijemo čašu vode u kojoj smo razmutili oralne rehidracijske soli.

Na putovanje ne zaboravite ponijeti Diarino ORS

Obavezan sastojak svake putne ljekarne je Pharmasov Diarino ORS koji će zauzeti malo prostora u prtljazi, a može učiniti puno po pitanju rehidracije organizma cijele obitelji. Osim što će brzo i učinkovito nadoknaditi izgubljenu tekućinu tijekom intenzivnih sportskih aktivnosti ili tijekom putovanja na visokim temperaturama ljeti, poglavito je koristan kod proljeva. Uz elektrolite koji su važni za brzu nadoknadu tekućine u tijelu, sadrži i kvasac Saccharomyces cerevisiae var boulardii koji pomaže u obnovi crijevne mikroflore.

Više informacija potražite na www.diarino.hr.

Najnovije

Najčitanije