Kakve veze negativne emocije imaju s fizičkim zdravljem?

Kakve veze negativne emocije imaju s fizičkim zdravljem?

Kakve veze negativne emocije imaju s fizičkim zdravljem?
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Većina ljudi zdravlje doživljava samo kao odsutnost bolova, prehlade, alergije ili nekih drugih simptoma, odnosno bolesti. A definicija zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije glasi: "Zdravlje je stanje potpunoga tjelesnog (fizičkog), duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti i iznemoglosti." Znači, da bismo se mogli nazvati zdravima moramo uzeti u obzir tjelesne faktore što podrazumijeva da smo u dobroj formi i da smo bez poteškoća sposobni svladavati svakodnevne obaveze. Zatim da se osjećamo dobro na emocionalnoj razini, a ne da nas razaraju osjećaji poput ljutnje, straha, brige ili tuge. Treća komponenta ove slagalice bila bi ona socijalna koja uključuje skladne obiteljske odnose, kao i one s prijateljima i poslovnim suradnicima, jer su druženje i međusobna suradnja također esencijalni za ljudsko zdravlje.

Trebali bismo se potruditi njegovati zdravlje, jer kad smo bolesni automatski smo potišteni, ljuti, zabrinuti što se reflektira i na našu društvenu okolinu i tako nastaje začarani krug. Znači, zadržati zdravlje i ne biti na teret sebi i drugima je imperativ!

Kako njegovati vlastito zdravlje?

Vjerujem da je najbitnije najprije dovesti u red svoje misli i osjećaje. To znači da moramo u život uvesti neku duhovnu praksu, odnosno tehniku koja nas čisti od svakodnevnih nakupljenih informacija i stresa te na taj način regenerira naš živčani sustav. To može biti joga, meditacija, thai chi, chi kung, do in, molitva, vježbe disanja ili shiatsu tretmani koji djeluju na psihičkoj, fizičkoj i duševnoj razini i zbog toga su iznimno vrijedni.

Shiatsu smatram odličnom metodom preventive jer je školovani shiatsu praktičar, uz pomoć svoje dijagnostike, sposoban uočiti i tretirati disbalans na energetskoj razini, prije nego se on očituje na fizičkoj razini, u obliku bolesti.

Česta i dugotrajna pojava negativnih emocija nakon nekog vremena uzrokuju bolesti

Tradicionalna kineska medicina smatra da česta i dugotrajna pojava „negativnih“ emocija kao što su: ljutnja, strah, tuga, prevelika briga, gubitak samokontrole blokiraju protok energije (u određenim meridijanima i organima) te nakon nekog vremena uzrokuju bolesti. Zato je važno brinuti o sebi, što ne znači samo uzimati dodatne vitamine, ili se baviti sportom (to je samo jedan segment vođenja brige o zdravlju), nego pokušati se dovesti u psiho-fizičku ravnotežu. Hranom koju jedemo također izrazito utječemo na stanje vlastitog tijela, ali i uma i osjećaja. Korištenjem određenih namirnica i načinima kuhanja možemo izbalansirati organizam.

Dakle, postoje mnogi načini da sami sebe iscijelimo, samo trebamo osluškivati signale koje nam tijelo šalje, promotriti misli koje nam zaokupljaju um i potruditi se ponovo osjećati dobro, ako to stvarno želimo, naravno!

O autoru:

Jelena Anja Krajcer se shiatsu terapijom bavi otkad je 2013. upisala u Zagrebu školu za shiatsu praktičara na Shiatsu škola Hrvatska. 2015. završava edukaciju i otvara studio na shiatsu tretmane i do in vježbe u Čakovcu. U međuvremenu se educira i na području posturalne terapije i yin yoge. 2021. otvara studio i u Varaždinu. Veseli je rad s ljudima i mogućnost pomaganja zajednici kroz svoje djelovanje. Više informacija na Facebook stranicama Studio Hara Čakovec i Studio Hara Varaždin.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije