Saznajte koja maska može pomoći u zaštiti od koronavirusa

Saznajte koja maska može pomoći u zaštiti od koronavirusa

Saznajte koja maska može pomoći u zaštiti od koronavirusa
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Respiratorni virusi, kojima pripada i koronavirus, šire se kapljicama oslobođenima iz dišnog sustava zaražene osobe, odnosno kihanjem, kašljanjem, govorom i slinom. Koronavirus prenosi se bliskim kontaktom sa zaraženim osobama, bez obzira na to imaju li simptome ili ne.

S obzirom na to da se mjere polako ublažavaju, odnosno mnogi se vraćaju na posao i ponovno koriste javni prijevoz, važno je pravilno se zaštititi od zaraze. Kako trenutačno ne postoji cjepivo niti lijek za COVID-19, kako biste se zaštitili je potrebno pridržavanje mjera koje uključuju:

  • redovito pranje i dezinfekcija ruku
  • dezinfekcija životnog prostora i predmeta koji se unose u kućanstvo
  • nošenje maske izvan kuće ili u kući ako u njoj boravi zaražena osoba

Postoje 3 tipa maski koje najčešće viđamo, to su pamučna maska, kirurška odnosno medicinska maska i N95 zaštitna respiratorna maska. Maske se razlikuju po tome koliki stupanj zaštite pružaju.

Pamučna (tekstilna) maska i koronavirus

Prednost pamučne maske je njezina cijena i to što ju je vrlo lako nabaviti, odnosno izraditi kod kuće. Nošenjem pamučne maske može se u manjoj mjeri usporiti prijenos respiratornih kapljica s asimptomatskih osoba, odnosno takve maske mogu donekle umanjiti rizik za zarazu ako se drži socijalna distanca.

Problem s pamučnim maskama jest to što pružaju lažni osjećaj sigurnosti, odnosno ne pružaju zaštitu kakvu pružaju N95 respiratorne maske. Prema jednom istraživanju, pamučne maske su dvostruko manje učinkovite u odnosu na kirurške i čak 50 puta manje učinkovite nego N95 respiratorne maske.

Kirurška (medicinska) maska i koronavirus

Za razliku od pamučnih, kirurške su maske jednokratne, a u određenoj mjeri mogu spriječiti širenje kapljica sa zaražene osobe na zdravu, odnosno njihova je funkcija spriječiti prenošenje patogena iz usta i nosa s jedne osobe na drugu.

Ipak, kirurška maska ne može u potpunosti pomoći u zaštiti od zaraze koronavirusom jer ne filtrira manje čestice aerosol, već može samo pomoći u hvatanju respiratornog sekreta koji sadrži viruse.

N95 i KN95 respiratorna maska i koronavirus

Za razliku od prethodnih, N95 i KN95 zaštitna maska filtrira sitne čestice kao što su virusi i bakterije, stoga može pomoći u zaštiti od zaraze koronavirusom.

Za optimalnu zaštitu, respiratornu je masku potrebno pravilno staviti tako da čvrsto prianja uz lice, nos i usta. Pobrinite se da ju dobro namjestite, kako ju ne biste dirali tijekom nošenja.

Masku skinite tako da prvo dobro operete ruke vodom i sapunom ili antiseptikom, pazeći da ne dirate srednji dio maske. Nakon nošenja, masku odmah bacite i ponovno operite ruke.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije