Jedna dojka vam je veća od druge? Asimerične grudi posljedica su ovih zdravstvenih stanja

Jedna dojka vam je veća od druge? Asimerične grudi posljedica su ovih zdravstvenih stanja

Jedna dojka vam je veća od druge? Asimerične grudi posljedica su ovih zdravstvenih stanja
  • Objavljeno: Srijeda, 26.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Asimetrija grudi dobro je poznata kao uobičajena pojava među ženama. Kao i svaki dio tijela koji dolazi ' u paru' (oči, uši, usne), nemoguće je da jedna dojka bude potpuna preslika druge. Genetika, prehrambene navike i hormoni uvelike utječu na oblik, izgled i veličinu grudi. Također, menstruacija, menopauza, trudnoća i razdoblje dojenja mogu biti uzročnici asimetrije.

Postoje brojne varijacije i stupnjevi asimetrije, stoga su razlike nekada vrlo velike, a ponekad gotovo neprimjetne. Ipak, različite dojke mogu biti i posljedica nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Atipična hiperplazija

Atipična hiperplazija zahvaća stanice dojke. Riječ je o prekancerogenom stanju kojim se gomilaju abnormalne ćelije u dojci. Dakle, može najaviti rak dojke, stoga je potrebna stalna medicinska kontrola kako se ne bi razvio karcinom. Ipak, može doći do benignih nekancerogenih kvržica koje tada utječu na sam izgled dojke. Istraživanja su pokazala da žene koje imaju atipičnu hiperplaziju, imaju oko četiri puta veće šanse od oboljenja, a često je i prvi simptom raka dojke.

Hipoplastične grudi

Hipoplastične ili nerazvijene grudi naziv su za cjevkaste dojke s nedovoljnim žljezdanim tkivom. U ovom stanju areola je često velika u odnosu na kompletnu dojku. Dok neki misle da se hipoplastične grudi javljaju kod adolescenata koji su 'kasno procvjetali', razlog se zapravo uglavnom hormonalni disbalans, ozljede ili drugi zdravstveni problemi poput Polandovog sindroma.

Maloljetnička hipertrofija

"Maloljetnička hipertrofija događa se kada je prisutan ekstreman rast tkiva tijekom šestomjesečnog razdoblja koji može biti u jednoj ili obje dojke,” rekla je ginekologinja Christine Greves, prenosi Huffpost. Razlog nije potpuno utvrđen, ali se vjeruje da postoji veza s osjetljivošću ili neadekvatnim lučenjem hormona. Ovaj problem može se riješiti kirurškim zahvatom.

Skolioza

Ako imate skoliozu (zakrivljenost kralježnice), možda je to razlog zašto primjećujete asimetriju dojki. "Žene koje imaju skoliozu također mogu imati povećani rizik od asimetrije grudi, pri čemu jedna dojka izgleda veća od druge", istaknula je ginekologinja Christine Greves. Ako vas muči asimetrija grudi, razgovarajte sa svojim liječnikom i obavite pregled kako biste bile sigurne da ne propuštate ništa ozbiljno.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije