Skrivene opasnosti visokih potpetica

Skrivene opasnosti visokih potpetica

Skrivene opasnosti visokih potpetica
  • Objavljeno: Srijeda, 08.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi smo čuli da je potpetice mogu uzrokovati ozbiljnu štetu našim nogama, leđima i tijelu općenito. Većina žena neće ih se odreći bez obzira na štetu i velika je vjerojatnost da ih nikada neće prestati nositi.

Visoke pete, navodno, prvi put su se koristile još u srednjem vijeku kako bi ljudi držali noge u stremenu kada su jahali konje. A otkad se pojavila Carrie, svi smo osjetili pravo na vlastitu kolekciju glamuroznih cipela. Ova ekstremna predanost zabrinjava stručnjake.

Velika, mala, koštunjava ili debela, naša stopala izdržavaju strahoviti pritisak na dnevnoj bazi. Ipak, mi ih i dalje guramo u cipele s vrtoglavo visokim potpeticama (s dobrim razlogom, naravno).

Visoke pete mijenjaju ravnotežu tijela, prisiljavajući ga da pronađe novu ravnotežu. Nošenje potpetica za bilo koju duljinu vremena ne samo da povećava normalnu krivulju leđa, već i uzrokuje pomicanje zdjelice prema naprijed. Potpetice također mogu skratiti tetive mišića i promijeniti naš centar gravitacije. To mijenja način na koji hodate. Što je veća peta, više se pomiče i težište.

Osim promjene držanja, visoke potpetice također mogu uzrokovati nepopravljivu štetu na stopalima. Naša stopala su dizajnirana kako bi mogli stajati ravno za optimalnu raspodjelu tjelesne težine ravnomjerno po cijeloj dužini stopala. Potpetice idu protiv tisuća godina evolucije. To uzrokuje bol u nogama, žuljeve i kurje oči. Dugotrajno, redovito nošenje peta zapravo može promijeniti oblik noge i spriječiti ih da rade svoj posao. Barbie pozicija skraćuje Ahilove tetive. One postaju upaljene i osjetljive.

Godine 1998. Tim istraživača s Harvarda povezao je nošenje potpetica i bolno, degenerativno stanje koje se naziva osteoarthritis koljena. Dakle, ako govorimo o koljenima, cipele s niskom potpeticom su naša najsigurnija opcija.

Pokušajte ne stajati u cipelama s visokom potpeticom više od pola sata i ne hodati u njima dalje od potrebno. Dobro ih je razgaziti prije nošenja. Četiri do pet sati nošenja kod kuće će vam omogućiti da hodate više prirodno i udobno. Nosite ravne cipele najmanje dva do tri puta tjedno.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije