Važnost hidratacije prilikom učenja, na radnom mjestu i u vožnji

Važnost hidratacije prilikom učenja, na radnom mjestu i u vožnji

Važnost hidratacije prilikom učenja, na radnom mjestu i u vožnji
  • Objavljeno: Utorak, 20.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Učenje

Optimalna hidratacija je vrlo važna za tjelesno i mentalno zdravlje. Mozak čini samo 2% od ukupne tjelesne težine, ali dobiva 20% od ukupne cirkulacije. Prilikom dehidracije, smanjuje se volumen krvi u tijelu te postoji opasnost da se količina krvi, a time i količina kisika i hranjivih tvari koje se krvlju dovode do mozga, također smanje.

Dehidracija i vrućina mogu imati značajan utjecaj na tjelesnu i mentalnu izvedbu. Gubitak od čak 1-2% tjelesne težine, od 500 ml do 2 litre, može kod ljudi uzrokovati manje usredotočenosti, manje koncentracije i više umora. Taj gubitak vode  može također uzrokovati i sve jače simptome glavobolje.

Osiguramo li tijelu dobru i dugotrajnu hidrataciju, ono ima mogućnost samoregulacije, a postoje i dokazi da pravilna hidratacija može smanjiti ozbiljnu glavobolju, umor i  dekoncentraciju, što je presudno kada postoji velika potreba za koncentracijom prilikom učenja.

Hidratacija na radnom mjestu

Mnogi čimbenici kao što su povećano opterećenje, stres, duga putovanja na posao ili s posla, suhi zrak zbog klima uređaja ili grijanje mogu utjecati na normalno funkcioniranje tijela i povećanje gubitka vode, čak i prilikom neprimjetnog znojenja.

Posebno za vrijeme obavljanja fizičkog posla, količina znoja često prelazi unos vode, stvarajući manjak vode u tijelu ili dehidraciju. U tim situacijama dehidracija  može negativno utjecati na produktivnost radnika, sigurnost i moral, jer mentalna izvedba može biti smanjena, kao i tjelesna izvedba. Hidratacija je stoga jednako važna za radnika u uredu i fizičkog radnika.

Kod onih koji rade u uredima s klima uređajima, zrak sa smanjenim sadržajem vode rezultira povećanim gubitkom vode kroz pluća i kožu. Ti gubici se trebaju nadoknaditi kroz bogatu i raznovrsnu prehranu, uključujući hranu i pića s visokim udjelom  vode.

Nedovoljna  hidratacija  tijekom radnog dana može uzrokovati glavobolju, umor i gubitak koncentracije.

Hidratacija u vožnji

Dehidracija može uzrokovati glavobolju, umor i gubitak koncentracije i može utjecati na mentalnu usredotočenost. Vožnja u vrućem automobilu može dovesti do znojenja s velikim gubitkom vode i mineralnih soli ili elektrolita. Čak i u klimatiziranom automobilu gubici vode mogu biti veliki na dugim putovanjima, stoga je prikladna hidratacija tijekom vožnje nužna. Često ispijanje bezalkoholnih pića tijekom dugih vožnji automobilom može doprinijeti  smanjenju umora za volanom.

Više informacija potražite na www.europeanhydrationinstitute.org

Vitashop

Najnovije

Najčitanije