Kreatin

Kreatin

Kreatin
  • Objavljeno: Utorak, 20.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kreatin je spoj koji je proizveden od strane tijela i to uglavnom u mišićima. Također je proizvod koji je proizveden kao suplement i korišten je za povećanje mišićne mase i poboljšava ukupne performanse mnogih vježbi. Kreatin se koristi i za pomoć u liječenju određenih bolesti kao što su Parkinsonova bolest, kongestivno zatajenje srca, mnogi oblici depresije, visoki kolesterol, bipolarni poremećaj i druga stanja koja utječu na živce i mišiće. Istraživanja su također pokazala da kreatin može biti djelotvoran u usporavanju napredovanja mnogih bolesti uključujući i reumatoidni artritis, mišićnu distrofiju i amiotrofičnu lateralnu sklerozu inače poznatu kao Lou Gehrigova bolest.

Kreatin se obično uzima oralno i može se razlikovati u dozi. Kao dodatak kod kongestivnog zatajenja srca obično treba oko 20 miligrama svaki dan pet do deset dana. Za Parkinsonovu bolest, doza je znatno manja. Oni se uzimaju kao dodatak za pomoć u izgradnji mišića, ovisno o konkretnoj osobi i njihovim individualnim potrebama.

Mala je vjerojatnost da kreatin uzrokuje značajne opasnosti ili štetne nuspojave kada ga pacijent uzima kao dodatak kako je propisano. Preporučena doza je važna i treba je se pridržavati točno. Obično prijavljene blaže nuspojave uključuju mučninu, proljev, grčeve u mišićima i bol u želucu. Kada se uzimanje u višim dozama, kreatin može izazvati ozbiljne rizike za zdravlje. Funkcije bubrega, srca i jetre mogu biti ugrožene kod uzimanja visokih doza suplemenata.

Kreatin će uzrokovati uzimanje vode za mišiće iz drugih područja u cijelom tijelu. Zbog toga, vrlo je važno da pijete dosta vode prilikom uzimanja tih dodataka. Također biste trebali izbjegavati vježbanje u razdobljima ekstremne vrućine zbog rizika od dehidracije. Kreatin obično uzrokuje mišiće da zadržavaju vodu, a to nije dobitak mišićne mase.

Bilo je zabrinutosti o mogućim rizicima kombiniranja efedra kreatina i kofeina. Istraživači vjeruju da ova kombinacija može imati ozbiljne neželjene nuspojave kao što su povećan rizik od moždanog udara. Kreatin kod mnogih ljudi uzrokuje nepravilan rad srca, a neke studije se rade kako bi se utvrdila veza između kreatina i poremećaja pigmentacije u nekih bolesnika. Trudne žene ili dojilje trebaju izbjegavati uzimanje ovog dodatka.

Osobe s dijabetesom i/ili bolesti bubrega također trebaju izbjegavati uzimanje kreatina. Istraživanja su pokazala da uzimanje dopuna može pogoršati pojedine slučajeve. Također, uzimanje veće doze od preporučene može uzrokovati oštećenje bubrega i povećati šanse za razvijanje bolesti bubrega ili oštećenja. Da bi bili sigurni, konzultirajte svog liječnika prije početka terapije koja uključuje kreatin. Ako vam je propisan ovaj dodatak, zbog zdravstvenih razloga, budite sigurni da zamolite svog liječnika objašnjenje o bilo kakvim daljnjim mogućim rizicima ili nuspojavama koje dopuna može izazvati. Oni koji uzimanje kreatin za izgradnju mišićne mase trebaju se obratiti svom liječniku prije uzimanja ove ili neke druge dopune kako bi bili sigurni da nema opasnosti za zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije