Suhoća očiju

Suhoća očiju

Suhoća očiju
  • Objavljeno: Subota, 06.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Suze nisu samo za plakanje. One su važan dio očuvanja zdravlja očiju. Vlaže vaše oči i sprječavaju prekomjerno isušivanje. Ako se proizvodnja suza smanji, primijetit ćete simptome kao što su svrab i bolovi očiju.

Rožnica je nevidljivi sloj oka koji propušta svjetlost i kontrolira rad šarenica i zjenica. Štiti važne dijelove oka od prašine i bakterija. Ne sadrži krvne žile koje bi ju opskrbile hranjivim tvarima.

Rožnica hranjive tvari prima pomoću suza. Svaki put kada trepnete, stvaraju se suze koje prekrivaju vašu rožnicu. One vlaže cijeli vanjski dio oka i održavaju rožnicu čistom i zdravom. Također pomažu u ispiranju stranih tijela koji mogu oštetiti zdravlje rožnice i uzrokovati infekciju. Sigurno ste primijetili kada strano tijelo dospije u oko da se proizvodnja suza naglo povećava. To je obrambeni mehanizam oka.

Simptomi suhoće oka se javljaju kada se ne proizvodi dovoljna količina suza i kada su suze, koje se proizvode, lošije kvalitete.

Suze su kombinacija ulja, vode i sluzi. Ulje pomaže podmazati rožnicu, sluz omogućava da se suze ravnomjerno rasporede, a voda je zaslužna za vlaženje oka.

Simptomi suhoće očiju su:

  • osjećaj žarenja
  • osjećaj prisutnosti stranog tijela oka
  • bol i iritacija oka
  • zamagljen vid
  • umor očiju, nemogućnost gledanja u monitor ili čitanja na duže razdoblje

Što uzrokuje suhoću očiju?

Dob je glavni faktor. Naime, suhoća očiju se smatra prirodno pojavom u procesu starenja. Veliki broj osoba, koje su starije od 50 godina, imaju problema sa suhoćom očiju. Najčešće se javlja kod žena u menopauzi.

Lijekovi

Određeni lijekovi, kao što su antihistaminici, antidepresivi i lijekovi za regulaciju razine krvnog tlaka, mogu uzrokovati suhoću očiju.

Medicinska stanja

Infekcije oka, alergije i bolesti koje uzrokuju upalu mogu smanjiti proizvodnju suza. Osobe, koje pate od dijabetesa, reumatoidnog artritisa i problema s radom štitnjače također imaju povećani rizik od smanjenja proizvodnje suza. Manjak ili višak vitamina u tijelu također može uzrokovati suhoću očiju.

Vanjski faktori

Oči se brzo suše kada su izložene dimu, suhom zraku ili vjetru. Prekomjerno gledanje u monitor računala ili televizor također mogu isušiti oči.

Korekcija vida

Dugogodišnje korištenje kontaktnih leća može uzrokovati suhoću očiju. Suhoća očiju se javila i kod nekih osoba koje su išle na lasersku korekciju vida jer se njome izmjenjuje oblik rožnice.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije