Lana Jurčević poziva na tuširanje hladnom vodom, a mi otkrivamo je li to pametno

Lana Jurčević poziva na tuširanje hladnom vodom, a mi otkrivamo je li to pametno

Lana Jurčević poziva na tuširanje hladnom vodom, a mi otkrivamo je li to pametno
  • Objavljeno: Srijeda, 09.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Lana Jurčević (Instagram: @lalana)

Pjevačica Lana Jurčević podijelila je na Instagramu video u kojem se tušira hladnom vodom i svojim pratiteljima ističe dobrobiti hladnog tuša. Na ovaj korak se odlučila u sklopu tridesetodnevnog izazova u kojem želi pokazati i potvrditi dobrobiti tuširanja hladnom vodom.

Hladan tuš mijenja život na bolje, jača volju, izdržljivost, imunitet i smanjuje nakupljeni stres, tvrdi Lana i poziva sve da pomaknu svoje granice i okrenu tuš na hladnu vodu.

"Okreni tuš na hladnu vodu i neka nas izbaci 'iz cipela', ali će nas i vratiti u našu srž i čistiti malo po malo. Tjerat će nas da napredujemo i treniramo snagu volje, donoseći nam gomilu benefita", objasnila je Lana koja je na dan pokretanja izazova proslavila 38. rođendan, a njezini pratitelji uputili su joj brojne čestitke i riječi podrške.

"Pa ti si genijalna! Sretan rođendan draga, sve najljepše od srca ti želim", "Ja se tuširam tako već dvije godine. Nema boljeg osjećaja", "Hladan tuš je top", "Sve najbolje", "Svaka ti čast", "Samo jako ili nikako", "Hvala na izazovu", dio je komentara.

Prednosti i mane tuširanja hladnom vodom

Poznato je da tuširanje hladnom vodom ujutro može pomoći razbuđivanju, a čak i ubrzati metabolizam. Također, istraživanja su pokazala da hladan tuš može poboljšati raspoloženje, jer se brojni receptori nalaze upravo u koži. Tuširanjem hladnom vodom šalje se velika količina električnih impulsa iz perifernih živaca u mozak, što može imati antidepresivni učinak.

Prednosti tuširanja hladnom vodom ne uključuju samo podizanje energije i raspoloženja. Kozmetička dermatologinja Michele Green ističe da hladna voda također može poboljšati zdravlje i izgled kože. ''Kad hladna voda dođe u doticaj s kožom, tijelo povećava protok krvi kako bi održalo osnovnu temperaturu i zaštitilo vitalne organe te sužava cirkulaciju u blizini kože'', objašnjava Green i dodaje da hladna voda pomaže ublažiti svrbež, smanjiti upalu i suziti pore što dovodi do svjetlijeg tena koji izgleda mlađe. Osim za kožu, hladna voda ima povoljan utjecaj i na kosu. Hladna voda sužava pore i zatvara kutikulu, što pomaže zaključavanju vlage u kosi i zaglađuje vlasi, piše WellandGood.

Ipak, Green upozorava da postoji i rizik kod tuširanja u hladnoj vodi. ''Hladan tuš može opteretiti organizam, jer tijelo na hladnu vodu reagira tako da prenapreže cirkulacijski sustav'', upozorava Green i dodaje da osobe koje imaju srčane bolesti trebaju izbjegavati tuširanje hladnom vodom jer zbog dodatnog opterećenja može doći do nepravilnih otkucaja srca i aritmije. ''Osim toga, tuširane hladnom vodom se ne savjetuje ako vam je hladno, jer može povećati količinu vremena koja je tijelu potrebna da se ponovno zagrije'', govori Green.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije