Zašto je dobro tuširati se hladnom vodom?

Zašto je dobro tuširati se hladnom vodom?

Zašto je dobro tuširati se hladnom vodom?
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tuširanje hladnom vodom možda ne zvuči privlačno, ali dokazano postoje zdravstvene prednosti hladne vode.

Jeste li se ikada tuširali hladnom vodom? Zbilja hladnom? Ako jeste, onda ste upoznati s osjećajem kojeg vam pruža hladna voda. Vaša koža se naježi, potpuno ste budni i osvježeni. Tuširanje hladnom vodom je u nekim zemljama tradicija jer se vjeruje kako se na taj način povećava psihološka snaga, pročišćava duh, poboljšava zdravlje i raspoloženje.

Poboljšava cirkulaciju

Tuširanje hladnom vodom poboljšava protok krvi kroz tijelo, što znači da će svi organi dobivati  više krvi i samim time više hranjivih tvari. To je naročito učinkovito za poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Protok krvi će biti povećan i prema mozgu, zbog čega će bolje funkcionirati, a vaša koncentracija će ostati na visokoj razini dulji vremenski period.

Ublažava simptome depresije

Tijekom tuširanja hladnom vodom u se tijelu povećava razina adrenalina, koji će odmah popraviti raspoloženje. Dosadašnja istraživanja su pokazala da tuširanje hladnom vodom može biti dio terapije za osobe koje pate od depresije, naglih promjena raspoloženja, bezvoljnosti, kroničnog manjka koncentracije i problema sa učenjem.

Izloženost hladnoj vodi aktivira simpatički živčani sustav i potiče izlučivanje noradrenalina, kemijskog spoja koji se bori protiv depresije. Svakodnevno tuširanje hladnom vodom je dio hidroterapije koja se pokazala djelotvornom u ublažavanju simptoma niza psihičkih bolesti i poremećaja.

Bolje zdravlje kože i kose

Svi se stručnjaci slažu kako nakon svakog pranja kose, kosu trebate dodatno isprati hladnom vodom kako biste ju učinili mekšom i sjajnijom.

Vruća voda isušuje kožu i kosu, dok ju hladna čini čvrstom, elastičnom i manje sklonom borama. Za dugoročan učinak pomiješajte hladnu vodu i sok od limuna, i mješavinom isperite cijelo tijelo.

Pospješuje fizičku kondiciju

Jedno istraživanje je pokazalo da profesionalni sportaši, koji se svakodnevno tuširaju hladnom vodom, imaju bolju fizičku spremu i lakše podnose intenzivne treninge. Tuširanje hladnom vodom je pokazalo naročito dobro kod povećanja broja serija vježbi snage.

Znanstvenici su ustanovili da hladna voda može ubrzati oporavak mišića poslije treninga, što je jako važno za održanje kontinuiteta i intenziteta vježbanja.

Povećava mentalnu snagu

Morate priznati da je za tuširanje hladnom vodom potrebna određena doza hrabrosti i volje. Tuširanje toplom vodom opušta, a hladnom razbuđuje. Što tijelo više izlažete podnošljivim izvorima stresa, to je ono otpornije. Ne samo fizički, već i mentalno.

Za najbolji učinak se trebate tuširati hladnom vodom u jutarnjim satima, prije početka radnog dana. Tada ćete se osjećati kao da ne postoji ništa s čime se ne možete suočiti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije