Zašto nikada ne smijete koristiti tuđu britvicu, pa čak i partnerovu

Zašto nikada ne smijete koristiti tuđu britvicu, pa čak i partnerovu

Zašto nikada ne smijete koristiti tuđu britvicu, pa čak i partnerovu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pod tušem ste i uočili ste na nozi nekoliko novih dlačica, ali zaboravili ste ponijeti svoju britvicu. Zatim, krajičkom oka uočite partnerovu. Instinkt vam govori da je vjerojatno loša ideja koristiti ju, ali pomislite „samo ovaj put.“ Evo zašto biste trebali malo bolje razmisliti sljedeći put kada se dogodi ova situacija.

Kada živite s nekim ili često boravite kod partnera, lako je opravdati posuđivanje kojekakvih higijenskih proizvoda, pogotovo ako ste u žurbi. Ipak, kao i s četkicom za zube, trebali biste koristiti samo vlastite brijače. Dr. med Joyce Imahiyerobo-Ip rekla je za SELF kako je dijeljenje britvica jedno od glavnih upozorenja iz perspektive dermatologa.

Brijanje, čak i kada ga izvodite nježno, stvara ono što dr. Imahiyerobo naziva "blagom traumom" na koži. Manje ogrebotine i sitni urezi uzrokovani oštricama brijača mogu poslužiti kao ulazna točka za potencijalno štetne bakterije, gljivice ili viruse, koji u konačnici mogu izazvati infekciju. Brijač može biti iznenađujuće plodno okruženje za sve vrste bakterija.

Najveći rizici posuđivanja britvice

Mnogi brijači imaju više oštrica (a time i više površine za život organizama), mnogi ljudi ne mijenjaju svoje oštrice onoliko često koliko bi trebali, a britvice se obično pohranjuju u kupaonici čiji su vlažni uvjeti vrlo povoljni za razvoj bakterija. Kada je riječ o uobičajenim infekcijama kože, bakterije mogu uzrokovati probleme poput celulitisa, određeni virusi mogu dovesti do bradavica, a gljivice imaju tendenciju širenja infekcija atletskog stopala i gljivičnih infekcija, prema US National Library of Medicine.

Najčešća nuspojava korištenja tuđeg brijača je folikulitis, koji je karakteriziran upalom folikula dlake koja može izgledati poput malih, crvenih ili upaljenih prištića, izazivajući svrbež ili uzrokujući neravnu teksturu. Može biti potaknut patogenom koji uđe u kožu (najčešće bakterija stafilokoka) ili samim trenjem tijekom brijanja. Dakle, ako se pitate zašto je mjesto koje ste obrijali sada grubo i izgleda upaljenije nego inače, to bi mogao biti potencijalni uzrok.

Američka akademija za dermatologiju preporučuje zamjenu britvice nakon pet do sedam brijanja kako bi se iritacija svela na minimum. Porežete li se malo jače, a britvica je stara, otvori na koži mogu omogućiti bakterijama da uđu i šire infekciju.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije