Anti baby pilule i oplodna sposobnost

Anti baby pilule i oplodna sposobnost

Anti baby pilule i oplodna sposobnost
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Anti baby pilule su još uvijek i to s pravom najbolje kontraceptivno-zaštitno sredstvo. To je i razlog da su one diljem svijeta i najčešće korišteno zaštitno sredstvo. Djeluju blokiranjem ovulacije-pa kako za vrijeme uzimanja pilula nema ovulacije, nema ni trudnoće. Da bi bila oplođena jajna stanica mora izaći iz jajnika ovulacijom, a to upravo blokiraju anti baby pilule.

Drugim riječima za vrijeme uzimanja pilula ovulacije nema, jajnici miruju, menstruacije su slabe i bezbolne, jer sluznica maternice ostaje niska. Žene s neredovitim ciklusom i poremećenjima menstruacije uzimajući pilule misle da su izliječene, no to je često samo privid. Nakon prestanka uzimanja pilula stare smetnje se obično vračaju. Kako je s fertilnom sposobnosti nakon dugogodišnjeg uzimanja pilula, dali se oplodna sposobnost odmah vraća ili je smanjena?

Najnovija istraživanja u tom području (Prof.Herbert Kuhl,Frankturt am Main, Njemačka) dala su dobre rezultate. Može se reći da fertilitet-oplodna sposobnost i nakon dužeg uzimanja anti baby pilula nije smanjena. Nakon 3 mjeseca po prestanku uzimanja pilula ostalo je trudno 56 % žena, nakon 6 ciklusa 83 %, a nakon 12 mjeseci 94% žena.

Usprkos takvih dobrih rezultata moram ipak ovdje upozoriti na moguće rizike. Kod prepisivanja pilula treba isključiti i kontraindikacije a to su oštećenja vitalnih organa kao što su jetra, bubrezi (žutica, visoki tlak, krvno žilne komplikacije i sl.).

Što se tiče bolesti ginekoloških organa treba paziti na PCOS(sindrom policističnih jajnika). Ovdje se radi o povećanim jajnicima gdje je zbog najčešće povišenog muškog, spolnog hormona testosterona, i sniženog ženskog, estrogena ovulacija blokirana, pa bi davanje pilula samo pogoršalo stanje fertiliteta.

Konkretno to znači da bi svaku mladu djevojku ili ženu prije prvog prepisivanja anti baby pilula trebalo pregledati i ultrazvučnom, vaginalnom sondom kako bi se isključili poli-cistični jajnici. Korisna je i ponekad hormonska analiza. Treba izbjegavati uzimanje pilula na vlastitu ruku, bez pregleda ginekologa. Posebno upozoravam na Trinovum koji je za određene indikacije odličan preparat no kao zaštitno sredstvo može biti štetan, jer vrlo često prejako blokira ovulaciju i ciklus, pa menstruacije postaju preslabe a mogu i potpuno izostati.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije