Bakterijska vaginoza - neprijatelj svake treće žene

Bakterijska vaginoza - neprijatelj svake treće žene

Bakterijska vaginoza - neprijatelj svake treće žene
  • Objavljeno: Utorak, 26.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Unatoč liječenju, bakterijske vaginoze se vrlo često ponovno javljaju, pa naglasak valja staviti na prevenciju.

Pojava bakterijske vaginoze znači da je narušena ravnoteža vaginalne flore bakterijama. To je vrlo česta promjena,te se razvije kod svake treće žene u nekom životnom razdoblju. Prepoznaje se po simptomima, kao što su svrbež, peckanje, pojačan iscjedak i/ili iscjedak neugodna mirisa. S obzirom na učestalost pojavljivanja i česte recidive (ponavljajuće infekcije), znatno utječe na kvalitetu života žene.

Prirodna "pametna" zaštita

Rodnicu prekriva sloj sluznice koja je, zbog svoje građe, osjetljivija od kože te samim time podložnija vanjskim utjecajima i razvoju infekcije. Međutim, priroda uvijek djeluje tako da štiti organizam, pa tako i u ovom slučaju postoji obrambeni mehanizam, koji se temelji na "dogovoru" između našeg organizma i "dobrih" bakterija laktobacila, koje sprječavaju naseljavanje štetnih mikroorganizama.

Što pogoduje razvoju bakterijske vaginoze?

Poremećaj vaginalne flore i smanjenje broja lakotbacila može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, ali se ipak najčešće javlja kod žena u reproduktivnom razdoblju.

Prave uzroke nastanka bakterijske vaginoze često je vrlo teško utvrditi, ali se zna da postoje stanja u tijelu ili izvan njega koja pogoduju njezinu razvoju. To je prije svega neodgovarajuće održavanje intimne higijene, što može narušiti prirodnu kiselost rodnice i pogodovati rastu štetnih mikroorganizama. Iako bakterijska vaginoza nije spolno prenosiva bolest, jedan je od rizičnih čimbenika svakako i neodgovorno, promiskuitetno spolno ponašanje.

Hormonske promjene koje se javljaju tijekom menstrualnog ciklusa, uzimanja kontraceptiva, trudnoće ili menopauze mogu izazvati češće izražene simptome. Svakako treba spomenuti i različite bolesti kao što su dijabetes, viroze, autoimune bolesti. 

Smatra se da je najčešći uzročnik bakterijske vaginoze Gardnerella vaginalis. Ta bakterija i u normalnim se uvjetima može naći u rodnici i debelom crijevu, ali pod utjecajem već navedenih čimbenika prekomjerno se razmnožava i posljedično se razvija bakterijska vaginoza. Uz to, Gardnerella vaginalis omogućuje rast i drugih anaerobnih bakterijskih vrsta, što samo pogoršava situaciju.

Na vrijeme prepoznati

Iako neke žene nemaju nikakve simptome, veći dio njih ipak ima probleme s neravnotežom vaginalne flore. Karakterističan je pojačan iscjedak iz vagine, bjelkasto-sivkaste boje, neugodna mirisa po ribi. Javljaju se i drugi, nespecifični simptomi, kao što su peckanje, svrbež i bol. Najčešće se pojačavaju nakon spolnog odnosa ili menstruacije.

Neliječenje povećava rizike

Prije se smatralo da je bakterijska vaginoza samo nepoželjna vaginalna tegoba, no najnovije spoznaje povezuju njezino postojanje i neliječenje s povećanim rizikom za nastanak dodatnih problema. Promijenjena vaginalna flora i visok pH čimbenici su rizika za obolijevanje od spolno prenosivih bolesti. Tijekom trudnoće može biti uzrok pobačaju ili preranom porodu. Bakterijska vaginoza dovodi se u vezu s razvojem upalne bolesti zdjelice.

Unatoč liječenju, bakterijske vaginoze sklone su ponovnom javljanju (recidiviranju), zbog čega se stavlja naglasak na prevenciju, odnosno potrebno je pridržavati se mjera za sprječavanje pojave recidiva:

  • Pravilno održavanje intimne higijene ima važnu ulogu u održavanju zdrave vaginalne flore i normalnih vrijednosti vaginalnog pH na razini 4,1. Da bi se to postiglo, potrebno je voditi računa o sredstvima za intimnu higijenu, čiji bi pH trebao biti prilagođen vaginalnom, jer uporaba lužnatih sredstava remeti pH, što pogoduje rastu patogenih mikroorganizama. 
  • Valja izbjegavati sredstva koja sadrže parfeme i konzervanse. 
  • Održavanje razine dobrih bakterija laktobacila može se postići lokalnim sredstvima koja potiču njihov rast, čime se sprječava naseljavanje patogenih mikroorganizama. 
  • Odgovorno spolno ponašanje spriječit će učestalu pojavu bakterijske vaginoze, ali i drugih spolno prenosivih bolesti. 
  • Ne smiju se zaboraviti ni redovite kontrole kod odabranoga ginekologa.

Multy-Gyn linija proizvoda

Multi-Gyn proizvodi koriste i za prevenciju i kao pomoć u terapiji vaginalnih tegoba - učinkovito uklanjaju simptome poput pojačana iscjetka i neugodna mirisa, trenutno umiruju svrbež, peckanje i iritaciju intimnog područja te smanjuju vaginalnu suhoću. Prirodnog su podrijetla i ne sadrže hormone.

Multy-Gyn Actigel -  vaginalni gel s kiselim pH (4,1) uspostavlja ravnotežu vaginalne flore, pa je idealan za prevenciju i terapiju bakterijskih vaginoza s obzirom na to da patogeni mikroorganizmi ne mogu živjeti u kiselom okruženju.
Multi-Gyn Actigel trenutno ublažava iritaciju i svrbež te pomaže u uklanjanju simptoma pojačana iscjetka, iscjetka neugodna mirisa i drugih iritacija.

Multy-Gyn FloraPlus - prebiotički vaginalni gel s kiselim pH (4,1) uspostavlja ravnotežu vaginalne flore što sprječava i ublažava vaginalne tegobe uzrokovane gljivičnom infekcijom.

Multi-Gyn FloraPlus trenutno ublažava iritaciju i svrbež te pomaže u uklanjanju simptoma pojačana iscjetka, iscjetka neugodna mirisa i drugih iritacija. Prebiotički učinak podržava zdravu vaginalnu floru i potiče rast laktobacila.

Multi-Gyn irigator - za vaginalno ispiranje. Anatomskog je oblika i jednostavan za upotrebu. Ima ventil koji ne dopušta vraćanje upotrijebljene otopine natrag, pa sprječava mogućnost ponovne infekcije.

Multi-Gyn šumeće tablete - služe za pripremu otopine za vaginalno ispiranje koja se koristi uz pomoć irigatora. Idealne su za vaginalnu higijenu i prevenciju vaginalnih infekcija. Smanjuju svrbež, peckanje i pojačan iscjedak. Potpomažu rast laktobacila, pa služe kao potpora liječenju gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Multi-Gyn Liquigel -  ima pH 6,0 i najčešće ga koriste žene vrlo osjetljiva tkiva intimne regije. Ujedno je idealan lubrikant kod spolnih odnosa i sredstvo za vlaženje u slučaju suhoće rodnice.

Multi-Gyn FemiWash - je koncentrirana bio-aktivna pjena za svakodnevnu intimnu higijenu. Sadrži prirodne sastojke za njegu i hidrataciju kože. Ne sadrži sapune, mirise i konzervanse, te ne iritira kožu.

Multi - Gyn - za žene koje traže najbolju intimnu njegu!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije