Osnove intimne higijene

Osnove intimne higijene

Osnove intimne higijene
 • Objavljeno: Srijeda, 13.05.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Iako se o njezi intimnijih dijelova tijela puno manje piše ili razgovara nego o njezi kose,kože ili zubi, intimna higijena nije nimalo beznačajna jer ima vrlo važnu ulogu u zaštiti od mnogih bolesti.

Zdrava vaginalna flora je prvi i osnovni uvjet zaštite ženskog intimnog zdravlja, te je barijera prema unutarnjim organima. Sastoji je od 10 od 20 različitih sojeva Lactobacilla (dobrih bakterija ) koji čine do 95% zdrave vaginalne flore. Ostalih 5% su drugi mikroorganizmi. Kako je svaka žena posebna i jedinstvena, tako se i njezina vaginalna flora razlikuje.

Kako bi se infekcije svele na minimum treba voditi računa o intimnoj higijeni. Ova problematika je još uvijek pomalo tabu. Mnoge mlade cure nerado potežu ovu temu, iako nepravilna njega intimnog područja može izazvati vrlo neugodne posljedice.

Nema univerzalnog recepta za intimno zdravlje, ali postoje određena pravila.

Da bi vaginalna flora bila zdrava nužan je određeni pH. Niski pH (oko 4,1) je uvjet života Lactobacilla, a ujedno i zaštita od prekomjernog rasta drugih mikroorganizama.

Intimna njega je vrlo značajna i za to postoje posebna sredstva prilagođenog pH koja svojom kiselošću i sastavom ne narušavaju ravnotežu u rodnici.

Stres, pad imuniteta ili neadekvatno oblačenje (preuske traperice, gaćice ili tange koje nisu od prirodnih materijala, često korištenje dnevnih uložaka...) može narušiti prirodnu obrambenu ravnotežu između „dobrih" i „loših" bakterija u rodnici i tada se onih 5% bakterija ili gljivica (ili oboje) počinju pretjerano razmnožavati. Prekomjerni rast može rezultirati simptomima kao što su bol, svrbež, peckanje i pojačan iscjedak.

Prekomjeran rast bakterija se naziva bakterijska infekcija ili bakterijska vaginoza, dok se prekomjerni rast gljivica naziva gljivična infekcija ili kandidijaza.

Bakterijska vaginoza je neprijatelj svake treće žene te je 3x češća od gljivične infekcije.

Kada govorimo gljivičnim infekcijama najčešće govorimo o prekomjernom rastu gljivice Candide albicans (kandidijazi).

Simptomi kandidijaze su također svrbež, peckanje i prekomjerni iscjedak.

Žene često ne odlaze na ginekološki pregled prilikom takvih simptoma nego se odlučuju za samoliječenje. Kod samoliječenja jako je važno znati razliku između bakterijske i gljivične infekcije jer se simptomi slični. Svrbež,peckanje i pojačani vaginalni iscjedak su simptomi i jedne i druge infekcije. Osnovna razlika je u vaginalnom iscjetku.

Kod bakterijske vaginoze iscjedak je neugodnog mirisa (često okarakteriziran kao miris usoljene ribe) i sivkasto ili žućkaste boje, dok kod kandidijaze je on bijel,gust i grudičast.

Izrazito je važno da se učestale i ponavljajuće infekcije neovisno o tome da li su bakterijske ili gljivične svedu na minimum.

Preventiva je, kako ističu stručnjaci, najučinkovitija zaštita u borbi protiv brojnih vaginalnih infekcija.

Bioclin Multi-Gyn® proizvodi nude prirodnu i učinkovitu opciju za suzbijanja tih infekcija na bazi jedinstvenog patentiranog 2QR kompleksa.

Multi-Gyn® Actigel svojim kiselim svojstvima regulira i optimizira vaginalni pH te pomaže rast zdrave vaginalne flore i sprječava infekciju, dok patentirani 2QR kompleks, prvi prirodni blokator vezivanja patogenih mikroorganizama za tkivo, prevenira nastanak bakterijske infekcije.

mg-actigel-applicator.png


Multi-Gyn® Actigel koristite za korekciju pH (nanijeti Multi-Gyn® Actigel uz pomoć vaginalnog aplikatora).

Korekcijom pH se postiže zaštita od rasta patogena i stvara zdrava vaginalna sredina čime se preveniraju infekcije i drugi neugodni simptomi.

Upotreba:

 1. Bakterijske vaginoze - najmanje dva puta dnevno tijekom pet dana.
 2. Sprječavanje upala, prekomjernog iscjetka i neugodnog mirisa kod osjetljivih osoba - vaginalna primjena navečer svaki treći dan.
 3. Tijekom i nakon antibiotske terapije
 4. Protiv bakterija u trudnoći.
 5. Kod nadraženosti, svrbeža i crvenila intimnog područja - po potrebi.
 6. Preventivno - kod osjetljivih osoba prije odlaska na more, bazene, u saune.

Multi-Gyn® FloraPlus je prirodni proizvod koji se temelji na patentiranom bioaktivnom 2QR- kompleksu u kombinaciji s prebiotičkim komponentama koji sprječava i ublažava vaginalne tegobe uzrokovane gljivičnom infekcijom.

Prebiotički učinak podržava zdravu vaginalnu floru i potiče rast laktobacila

Upotreba:

 1. Kandidijaza - jedan aplikator dnevno tijekom pet dana ili duže.
 2. Sprječavanje upala, prekomjernog iscjetka, neugodnog mirisa i gljivica kod osjetljivih osoba - vaginalna primjena svaki treći dan.
 3. Za vrijeme i nakon antibiotske terapije.
 4. Protiv kandide u trudnoći.
 5. Preventivno - po potrebi kod osjetljivih osoba prije odlaska na more, bazene, saune.

Multi-Gyn® Femiwash je pjena za intimnu njegu, koja obnavlja pH intimnog područja. Ne sadrži mirise, konzervanse ni sapun, te je pogodna za svakodnevnu intimnu higijenu.

multi-gyn_20femiwash.jpg

Multi-Gyn® proizvode potražite u svim boljim ljekarnama.

Pročitajte više u tekstu Osnovna pravila za intimnu njegu žene.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije