Gestacijski dijabetes i zdravlje bebe

Gestacijski dijabetes i zdravlje bebe

Gestacijski dijabetes i zdravlje bebe
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Inzulin, hormon kojeg proizvodi gušterača, je potreban kako bi razgradio glukozu i omogućio joj da dođe do stanica da bi poslužila kao izvor energije.

Tijekom trudnoće vaše tijelo postaje manje osjetljivo na inzulin, što može uzrokovati nastanak gestacijskog dijabetesa. Ako patite od gestacijskog dijabetesa, šećer u krvi može doseći jako visoku razinu koja može naškoditi vašoj bebi.

Ako je razina šećera u krvi konstantno visoka, višak šećera može doći do bebe. To povećava rizik od nastanka raznih bolesti i stanja.

Makrosomija

Jednostavnim riječima, ovaj izraz znači velika beba. Svaka beba koja je teža od 4.5 kg se smatra velikom bebom. Beba može osjetiti poteškoće tijekom poroda, zbog čega može doći do oštećenja živaca i mišića na području ramena, ako je riječ o vaginalnom porodu.

Liječnik će ultrazvukom procijeniti veličinu bebe. Ako je zabrinut, možda će vam preporučiti carski rez.

Hipoglikemija

Ako je beba neprestano izložena visokoj razini šećera, ona će nakon nekog vremena samostalno početi proizvodnju inzulina kako bi se suočila s viškom šećera.

Ovo pojačano oslobađanje inzulina je opasno za bebu jer ona glukozu koristi kao izvor energije sve do samog rođenja. Iz ovog razloga će liječnik odmah nakon poroda izmjeriti razinu šećera u krvi bebe.

Žutica

Označava žutu boju kože koja je uzrokovana bilirubinom, pigmentom koji se proizvodi tijekom raspada crvenih krvnih stanica.

Mnoge bebe imaju žuticu, ali je to znatno češće ako su majke patile od gestacijskog dijabetesa. Često se koriste posebna svjetla kako bi se razina bilirubina smanjila.

Dugoročne posljedice gestacijskog dijabetesa

Djeca majki koja su patila od gestacijskog dijabetesa imaju povećani rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2 i poteškoća sa učenjem.

Pretilost

Znanstvenici su prije nekoliko desetljeća otkrili da gestacijski dijabetes povećava rizik od nastanka pretilosti kod djece. Današnja istraživanja sve više pokazuju da je ova tvrdnja točna.

Dijabetes tipa 2

Istraživanja su pokazala da majka i beba, imaju povećan rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. To je najčešći oblik dijabetesa i uzrokovan je inzulinskom rezistencijom koja sprječava pravilnu razgradnju i upotrebu glukoze. Također trebate znati da je pretilost jedan od vodećih uzročnika dijabetesa tipa 2.

Poteškoće u učenju

Ako se gestacijski dijabetes ne kontrolira, vaše tijelo koristi mast i mišiće kao izvor energije, umjesto glukozu. Ovo može uzrokovati nastanak ketona, a neka istraživanja su pokazala da ketoni mogu smanjiti IQ bebe i uzrokovati poteškoće u učenju kasnije u životu. Iako ova istraživanja nisu dovoljno točna, stručnjaci savjetuju da gestacijski dijabetes za svoje, ali i za bebino dobro, držite pod kontrolom.

Dobra vijest je da rizik od nastanka svih stanja i bolesti možete svesti na minimum. Puno toga možete napraviti kako biste zaštitili svoje i bebino zdravlje. Prije svega je važno da redovito idete na preglede, sa stručnjakom osmislite plan vježbanja, a s nutricionistom plan prehrane.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije