Hormoni koji se svaki mjesec poigravaju s vama

Hormoni koji se svaki mjesec poigravaju s vama

Hormoni koji se svaki mjesec poigravaju s vama
  • Objavljeno: Petak, 14.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Reproduktivni hormoni utječu na menstruaciju, plodnost, želju za seksom, mentalno stanje i apetit. Donosimo vam neke savjete pomoću kojih ćete ih lakše držati pod kontrolom.

Estrogen

Estrogen priprema maternicu za začeće. Stabilna razina estrogena može povećati želju za seksom i ojačati imunološki sustav.

Estrogen potiče rast svih stanica u tijelu, od stanica grudi do koštanih stanica. No, previše estrogena može uzrokovati intenzivnije simptome PMS - a, probleme s plodnošću pa čak i rak dojke. Premalo estrogena može uzrokovati osteoporozu.

Kako uravnotežiti razinu estrogena?

Pothranjenost može otežati proizvodnju estrogena, dok višak masnih stanica može uzrokovati višak estrogena. Ključno je održavati zdravu tjelesnu težinu i indeksu tjelesne mase između 18.5 i 30.

Progesteron

Progesteron sužava stjenku maternice. Ako nije došlo do začeća, razina progesterona se smanjuje i nastaje menstruacija.

Progesteron ima blagi sedativni učinak koji može uzrokovati pospanost. Također može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu, plinove i zatvor.

Kako uravnotežiti razinu progesterona?

S obzirom da je ovaj hormon važan za začeće, svakako želite da njegova razina bude uravnotežena. Možete ga uravnotežiti tako da smanjite razinu stresa. Za to su se najboljima pokazali meditacija, tjelovježba i hobiji.

Testosteron

Testosteron nije prisutan samo kod muškaraca. Ovaj hormon osigurava redovitu ovulaciju i želju za seksom.

Previsoka razina testosterona je povezana s policističnim jajnicima. Može uzrokovati akne, perut ili tamne dlake na neobičnim dijelovima tijela.

Kako uravnotežiti razinu testosterona?

Višak testosterona je povezan s pretilošću, stoga je jako važno da pripazite na tjelesnu težinu ako želite da razina testosterona bude uravnotežena. Ako osjećate da je razina testosterona preniska, povećajte unos cinka.

Prolaktin

Njegova glavna funkcija je da svaki mjesec omogući otpuštanje jajašca i stimulira proizvodnju mlijeka potrebnog za dojenje.

Previsoka razina prolaktina može smanjiti želju za seksom i uzrokovati nastanak simptoma sličnima menopauzi. Blago povišena razina može otežati ovulaciju. Normalna razina prolaktina nakon trudnoće može pomoći kod bržeg skidanja nakupljenih suvišnih kilograma.

Kako uravnotežiti razinu prolaktina?

Manjak sna može uzrokovati povišenu razinu hormona stresa, kao što je kortizol, što u konačnici narušava i razinu prolaktina. Važno je da svaki dan spavate 7 do 8 sati.

FSH i LH

Folikulostimulirajući hormon priprema jajašce za oplodnju, a luteinski hormon potiče otpuštanje jajašaca.

Jako je važno da ovi hormoni ostanu uravnoteženi jer će tako ostati uravnotežena i razina progesterona. Ako je razina FSH povišena može doći do problema s pamćenjem, nesanicom i nastanka akni.

Kako uravnotežiti razinu FSH i LH?

Pripazite na unos alkohola, naročito ako planirate trudnoću. Više od 2 alkoholna pića dnevno mogu uzrokovati neravnotežu FSH i LH.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije