Hrana koja štiti od raka dojke

Hrana koja štiti od raka dojke

Hrana koja štiti od raka dojke
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi znamo da rak dojke nije uzrokovan samo jednim čimbenikom, već nizom njih. Rak dojke može uzrokovati genetika, izloženost zagađenjima, loše prehrambene navike, manjak tjelovježbe, visok indeks tjelesne mase i loše životne navike. I dok ne možete utjecati na naslijeđene gene, najnovija istraživanja ukazuju da genetika igra ulogu u samo 10% slučajeva raka dojke. S druge strane, prehrana igra ulogu u 30 do 40% slučajeva raka dojke, a usvajanje zdravih životnih navika rizik od nastanka raka dojke može smanjiti za čak 38%.

Brokula

Ova namirnica ima odlična antikancerogena svojstva zahvaljujući spoju koji se zove sulforafan koji pomaže tijelu da se bori protiv kancerogenih stanica te sprječava širenje kancerogenih stanica. Nedavno istraživanje je ustanovilo da sulforafan može spriječiti oslobađanje enzima koji smanjuje sposobnost tijela da se bori protiv kancerogenih stanica. Znanstvenici su ustanovili da su klice brokula također odličan izvor sulforafana.

Češnjak

Smatra se jednom od najučinkovitijih antikancerogenih namirnica. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje redovito konzumiraju češnjak imaju znatno manji rizik od nastanka raka dojke. Ako niste ljubitelj češnjaka, probajte s konzumacijom luka koji također ima odlična antikancerogena svojstva.

Šipak

Bogat je protuupalnim antioksidansima polifenolima, koji mogu pružiti zaštitu od nastanka raka dojke. Istraživanja pokazuju da fitokemikalije smanjuju oslobađanje enzima aromataze, koji potiče oslobađanje hormona u tkivu dojki. To je važno jer rak ovisi o hormonima, odnosno on se hrani hormonima poput estrogena, a potom raste i širi se.

Sjemenke lana

Veliki broj istraživanja je potvrdilo da sjemenke lana imaju odlična antikancerogena svojstva. One na stanice raka djeluju tako da usporavaju njihovo širenje, što je od izrazite važnosti kod uspješnog liječenja raka.

Bobičasto voće

Imaju nekoliko snažnih antioksidansa, prije svega antocijana i elaginske kiseline, za koje su znanstvenici ustanovili da smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu, koji štete zdravim stanicama. Bobičasto voće može usporiti rast raka dojke, kao i debelog crijeva i prostate.

Zeleni čaj

Ovo je jedno od najmoćnijih napitaka na svijetu. Prepun je antioksidansa koji prije svega sprječavaju nastanak kancerogenih stanica, ali i usporavaju njihovo širenje.

Rajčice

One su bogat izvor antioksidansa likopena, za kojeg su znanstvenici ustanovili da smanjuje rizik od nastanka raka dojke i sprječava širenje kancerogenih stanica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije