Kako godine utječu na trudnoću

Kako godine utječu na trudnoću

Kako godine utječu na trudnoću
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.10.2012.
  • Broj pregleda: 7.685
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnoća od 20. do 24. godine

Vaše tijelo, emocionalno zdravlje i potencijalni rizici nisu isti u svim godinama. Mnogi stručnjaci ističu kako ne postoji pravo vrijeme za osnivanje obitelji. U dvadesetima ćete imati najviše energije za brigu oko djeteta, ali ćete biti slabijeg financijskog statusa. U tridesetima i četrdesetima ćete biti financijski stabilniji, ali ćete imati manju vjerojatnost za začeće i manje energije za aktivno provođenje vremena s djetetom.

Vaše tijelo

Ovo su najplodnije godine. Ali čak i u ovoj dobi postoji vjerojatnost da se začeće ne dogodi točno kada vi želite. Žena u dobi od 20. do 24. godine svaki mjesec ima oko 20% šanse da ostane trudna ako ne koristi zaštitu tijekom spolnog odnosa.

Kada se začeće dogodi, liječnik će mjeriti razinu krvnog tlaka tijekom svakog posjeta. Bez obzira na to što ste u ranim dvadesetima, postoji mali rizik od nastanka hipertenzije tijekom trudnoće. Novo istraživanje pokazuje da imate za 50% manji rizik od nastanka gestacijskog dijabetesa u odnosu na žene u četrdesetima. Iz tog razloga ističu da testiranje na gestacijski dijabetes nije potrebno kod žena mlađih od 25 godina.

Vaše emocionalno zdravlje

Kako doživljavate svoju trudnoću uvelike ovisi o trenutnoj životnoj situaciji. Neke žene koje odgađaju poslovni napredak kako bi postale majke mogu se ispočetka osjećati ogorčeno. Još jedan nedostatak je slika o vlastitom tijelu, što predstavlja problem velikom broju žena u ranim dvadesetima jer žene nakon toga postaju sve samopouzdanije i nauče voljeti svoje tijelo. Također žene u ovoj dobi mogu biti više fokusirane na brak nego na ostale dijelove života.

Rizici

Stopa pobačaja je u ovoj dobi oko 9.5%, najniža moguća. Vaša jajašca su još uvijek mlada pa je mala vjerojatnost da će se beba roditi s urođenim poremećajima kao što je Downov sindrom (tek 1 od 1.667) ili kromosomskim poremećajima (1 od 526). Ipak, novorođenčad s ovim poremećajima je najčešća kod žena u dvadesetima jer žene koje su starije od 35 godina češće odlaze na testove i mogu izabrati da prekinu trudnoću ako fetus ima urođeni defekt.

Najnovije

Najčitanije