Kako izbjeći napadaje vrućine u menopauzi

Kako izbjeći napadaje vrućine u menopauzi

Kako izbjeći napadaje vrućine u menopauzi
  • Objavljeno: Srijeda, 14.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Simptomi

Najčešći simptomi vezani uz menopauzu su napadaji vrućine. Što ih doista izaziva još uvijek nije do kraja jasno, zna se da su rezultat promjena u hipotalamusu (dio mozga gdje se regulira tjelesna temperatura). Ako hipotalamus dobiva signal da je žena previše ugrijana, on započima lanac događaja koji dovode do hlađenja tijela. Krvne žile koje su na površini kože rašire se (dilatiraju) povećavajući protok krvi na površini i na taj način tijelo otpušta vrućinu. To uzrokuje crvenilo lica i vrata koje je često praćeno znojenjem cijelog tijela i ubrzanim radom srca. Napadaji vrućine koji se događaju noću mogu izazvati poremećaje spavanja što opet uzrokuje umor zbog neispavanosti.

Napadaji vrućine najčešće se pojavljuju kroz period od 3-5 godina nakon čega trajno nestaju. Nema načina kako bi se predvidjelo kad će započeti i kad će prestati.

Kako pomoći?

Dobra je vijest da se napadaji vrućine povlače sami od sebe i najčešće ne trebaju poseban tretman. Ukoliko je tretman potreban ovdje ćemo navesti više mogućnosti koje mogu pomoći. Najbolji tretman ovisi o težini samih simptoma i kako napadaji vrućine utječu na život pojedine žene.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije