Kako vaša beba raste - 13. tjedan

Kako vaša beba raste - 13. tjedan

Kako vaša beba raste - 13. tjedan
  • Objavljeno: Utorak, 10.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako to izgleda ovaj mjesec?

Vršci prstiju se formiraju na malim rukama, vene i organi se jasno vide kroz tanku kožu, a bebino tijelo raste. Vaša beba je dosegla veličinu srednjeg škampa i teška je gotovo 29 g. Dugačka je skoro 8 cm.

trudnoca-po-tjednima-13.jpg

Kako se vaš život mijenja?

Ovo je zadnji tjedan prvog tromjesečja, a rizik od pobačaja je sada mnogo manji nego ranije u trudnoći. Sljedeći tjedan označava početak drugog tromjesečja, bolje vrijeme za mnoge žene koje imaju jutarnje mučnine i osjećaju se umorno. Mnogi parovi također primjećuju porast libida. Rođenje je još mjesecima daleko, ali vaše grudi mogu već početi stvarati kolostrum, tekućinu bogatu hranjivim tvarima koja hrani bebu prvih nekoliko dana nakon rođenja, prije nego nastane mlijeko.

3 pitanja o prehrani

1. Koliko trebam jesti svaki dan?

Trebate samo otprilike 300 dodatnih kalorija na dan kada ste trudni. Preskočite brzu hranu i popijte čašu mlijeka i nekoliko kriški tosta od cjelovitih žitarica.
Dok god odabirete zdravu hranu i liječnik je zadovoljan vašom težinom, nema potrebe mučiti se s brojanjem kalorija.

2. Koje su važni nutrijenti?

Bjelančevine, željezo i kalcij su tri nutrijenti koja morate unositi.

Proteini
Unosite 71 gram proteina dnevno. Meso, jaja i mliječni proizvodi, orasi, grah, te proizvodi kao što su tofu su dobar izvori proteina. Tri obroka dnevno trebala bi vam pomoći ispuniti taj cilj. Riba je dobar izvor proteina (kao i omega-3 masnih kiselina), ali zbog zabrinutosti oko onečišćenja, stručnjaci raspravljaju koliko i kakvu vrstu ribe biste trebali jesti.

Željezo
Unošenje 27 mg željeza svaki dan je posebno važno kako bi spriječili anemiju, čest problem kod trudnica. Željezo koje se nalazi u životinjskim proizvodima apsorbira se lakše od željeza u biljkama. Najbolji izvor? Crveno meso. Ako ste vegetarijanac možete dobiti željezo iz povrća poput špinata i leće. Može biti teško dobiti dovoljno željeza iz tih izvora. Iz tog razloga liječnik vam može preporučiti željezo kao dodatak prehrani. Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza, stoga trebate jesti hranu bogatu vitaminom C kao što su agrumi, jagode i paprika.

Kalcij
Četiri obroka dnevno mliječnih proizvoda dat će vam oko 1000 mg kalcija (1300 mg ako imate 18 godina ili ste mlađi). Vaše dijete treba kalcij za formiranje kostiju i zubi.

3. Ako već uzimam prenatalne vitamine, moram li obratiti pozornost na ono što jedem?

Da! Dok prenatalni vitamini mogu poslužiti kao nadopuna prehrani, to ne znači da mogu zamijeniti zdravu prehranu. Prenatalni vitamini ne mogu zamijeniti cjelodnevnu nadopunu kalcija koja vam je potrebna upravo sada. Važno je jesti mnogo svježeg voća i povrća koji su bogati vlaknima jer na taj način potičete probavu i izbjegavate zatvor. Svi stručnjaci se slažu da trebate uzimati folnu kiselinu prije začeća i tijekom prvog tromjesečja, a mnogi vjeruju da je željezo važno u drugom i trećem tromjesečju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije