Kako vaša beba raste - 8. tjedan

Kako vaša beba raste - 8. tjedan

Kako vaša beba raste - 8. tjedan
  • Objavljeno: Srijeda, 21.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako to izgleda ovaj mjesec?

Isprepleteni prsti pojavljuju se na ručicama i nogama, kapci pokrivaju oči, cjevčice za disanje šire se iz grla do pluća u razvoju, a "rep" je nestao. U mozgu, živčane stanice se granaju i međusobno povezuju jedna s drugom. Vanjski spolni organi još uvijek nisu dovoljno razvijeni da bi se otkrilo da li nosite dječaka ili djevojčicu. Bilo kako bilo, beba, sada veličine zrna graha stalno se kreće i prebacuje, ali još uvijek to ne možete osjetiti.

trudnoca-po-tjednima-8.jpg

Kako se vaš život mijenja?

Možda primijetite da su vam grudi veće. Povišena razina hormona uzrokuje rast dojki u pripremi za dojenje. Vaše grudi mogu nastaviti rasti tijekom trudnoće. Nemojte se iznenaditi ako narastu i do dva broja, pogotovo ako je to vaša prva beba.

Osjećate se umorno? Hormonalne promjene, osobito dramatičan porast progesterona, može doprinijeti osjećaju inertnosti. Mučnina i povraćanje sigurno Vam oduzimaju energiju. Možda ćete imati problema sa spavanjem u ovom trenutku, pogotovo ako vam je neudobno ili često mokrite.

Koji prenatalni testovi su za vas?

Vaš liječnik će Vam ponuditi izbor genetskih i dijagnostičkih testova za vrijeme trudnoće. Neki su jednostavni testovi krvi, dok drugi uključuju više invazivne postupke i svi su opcionalni. Prije nego li se odlučite za bilo koji test, pitajte svog liječnika da Vam objasni što je to, kako se to radi, da li je sam test riskantan na bilo koji način i što će Vam rezultati reći. Ovdje su opcije tijekom prvog tromjesečja:

Kombinirani probir

Ova relativno nova metoda probira uključuje mjerenje nuhalnog nabora tj. ultrazvučni nalaz nakupine tekućine (limfe) između kože i potkožne fascije u predjelu vrata ili vrata i leđa embrija i testiranje krvi za mjerenje dvaju proteina. Skeniranje se izvodi između 11. tjedna trudnoće pa do kraja 13. tjedna, a test krvi može biti učinjen u isto vrijeme ili možda nekoliko tjedana ranije. Kombinirani probir daje Vam informacije o izgledima za Downov sindrom i može vam reći da li vaša beba ima veći rizik za neke druge probleme. Probir je bez rizika i može Vam pomoći da odlučite da li želite invazivna dijagnostička ispitivanja, kao što je biopsija korionskih resica ili amniocenteza, koja neznatno povećava rizik od pobačaja.

Biopsija korionskih resica

Ovaj dijagnostički test uključuje prikupljanje stanica iz posteljice, koji se zatim šalju u laboratorij za genetske analize. Biopsija korionskih resica može utvrditi da li vaše dijete ima bilo koji od stotine kromosomskih abnormalnosti ili drugih genetskih poremećaja. Radi se u prvom tromjesečju trudnoće, obično između 11. i 12. tjedna, što je ranija alternativa drugom dijagnostičkom genetskom test koji se zove amniocenteza, koja se radi između 16. i 20. tjedna.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije