Kako vaša beba raste - 22. tjedan

Kako vaša beba raste - 22. tjedan

Kako vaša beba raste - 22. tjedan
  • Objavljeno: Subota, 26.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako to izgleda ovaj mjesec?

Vaša beba je narasla do veličine buče i je teška gotovo 450 g. Dugačka je oko 28 cm. Beba počinje izgledati kao minijaturno novorođenče. Usne, kapci, obrve postaju izraženiji, a maleni zubni pupoljci razvijaju se ispod desni. Oči su formirane, ali šarenice i dalje imaju nedostatak pigmenta. Kada biste mogli vidjeti unutrašnjost maternice, primijetili bi fine dlačice (lanugo) koje pokrivaju tijelo i duboke bore na koži, koje će se ispuniti tjelesnom masti. Unutar bebina trbuha, gušterača, neophodna za proizvodnju nekih važnih hormona, stalno se razvija.

trudnoca-po-tjednima-22.jpg

Kako se vaš život mijenja?

U ovom trenutku, možete primijetiti da vaš trbuh postaje magnet za ruke. Možete reći ljudima da radije ne bi da dodiruju vaš trbuh ako vam je to nelagodno.

Možete primijetiti strije, kako se trbuh proširuje da smjesti vašu bebu. Iako se najčešće pojavljuju na trbuhu, strije se isto tako mogu pojaviti na stražnjici, bedrima, bokovima i grudima.

Tjelesne promjene

Očekujete da trbuh raste, i možda grudi, ali sljedeće fizičke promjene mogu vas iznenaditi. Kao i kod mnogih promjena tijekom trudnoće, hormoni igraju ulogu u većini tih promjena.

Gušća, sjajnija kosa

Zapravo vam ne raste više kose, samo gubite manje kose nego inače. Tijekom trudnoće, kosa raste mnogo sporije nego prije. Nakon što je beba rođena, počet ćete gubiti ovaj višak kose, ponekad u pramenovima.

Pojačana dlakavost

Hormon poznat kao androgen može uzrokovati nove dlačice na bradi, gornjoj usnici, čeljusti i obrazima. Dlake se mogu pojaviti na trbuhu, rukama, nogama i leđima.

Nokti brže rastu

Vaši nokti mogu rasti brže nego obično, a vi možete primijetiti promjene u teksturi.

Promjene na koži

Neke trudnice kažu da im koža nikada nije izgledala bolje. Ako je tako, uživajte. Kod drugih žena hormoni u trudnoći mogu pogoršati stanje kože. Umivajte lice dva puta dnevno blagim sapunom.

Strije

Kako se vaš trbuh proširuje, primijetit ćete pojavu strija. Ove oznake će početi izbljeđivati i biti manje vidljive oko 6 do 12 mjeseci nakon poroda. Nasljeđe je odgovorno za prirodnu elastičnost vaše kože i igra ulogu u pojavi strija.

Povećana diskoloracije kože

Melanin može uzrokovati tamne mrlje na koži lica. Ove promjene pigmenta mogu postati intenzivne ako provodite vrijeme na suncu.

Veće i tamnije bradavice i areole

Možda primijetite da su vam bradavice i područje oko njih (areole) veće i tamnije. Mala kvržice na areolama mogu isto tako biti još izraženije. Neke žene također primjećuju izraženije vene na grudima.

Najnovije

Najčitanije