Kako vaša beba raste - 7. tjedan

Kako vaša beba raste - 7. tjedan

Kako vaša beba raste - 7. tjedan
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako to izgleda ovaj mjesec?

Ruke i noge se razvijaju. Tehnički, beba je još uvijek embrio i ima nešto kao maleni rep, što je nastavak trtične kosti. Rep će nestati u roku nekoliko tjedana. Vaša beba je dvostruko veća nego prošlog tjedna, otprilike je veličine borovnice.

Kada biste mogli vidjeti unutrašnjost svoje maternice, uočili bi nabore kapaka kako pokrivaju oči, koje već imaju boju, vršak nosa i sitne vene ispod tanke kože. Obje polutke mozga Vaše bebe rastu, jetra proizvodi crvene krvne stanice sve dok se ne formira koštana srž i preuzme tu ulogu. Beba ima crijeva i gušteraču, koja će kasnije proizvoditi hormon inzulin za pomoć u probavi. Pupčana vrpca prenosi kisik i hranjive tvari u bebino tijelo i iz njega.

trudnoca-po-tjednima-7.jpg

Kako se vaš život mijenja?

Vaša maternica je dvostruko veća u proteklih pet tjedana, jutarnje mučnine su do sada već u punom zamahu. Ako ste osjećate dobro i nemate mučnine, ne brinite - imate sreće!

Možda mokrite češće nego obično, zahvaljujući povećanom volumenu krvi i dodatnoj tekućini koja se obrađuje kroz vaše bubrege. Sada već imate oko 10 posto više krvi nego prije trudnoće, a do kraja trudnoće, imat ćete 40 do 45 posto više krvi, kako vaša maternica raste, pritisak na mjehur će biti jači pa ćete i mokriti češće.

Oko polovice žena koje osjećaju mučninu tijekom prvog tromjesečja, osjetit će olakšanje oko 14 tjedna.

Pitanja o prenatalnoj skrbi

Idućih nekoliko tjedana je pogodno vrijeme za posjet liječniku. Dobra prenatalna skrb pomaže bebinom zdravom početku.

1. Kako se mogu pripremiti za prvi pregled?

Zapišite sva pitanja tako da možete učinkovito iskoristiti svoje vrijeme i dobiti profesionalni savjet. Spomenite sve što Vas zanima, bez obzira koliko beznačajno zvučalo.

  • Donesite popis svih lijekova (na recept i bezreceptnih), tako da liječnik može procijeniti da li su oni sigurni za Vas.
  • Zapišite prvi dana zadnje mjesečnice. Vaš liječnik će koristiti ovaj datum za procjenu termina porođaja.
  • Uzmite vremena i prođite povijest bolesti svoje i partnerove obitelji. Ako niste sigurni da li je netko u vašoj obitelji imao genetske poremećaje, pitajte svoje roditelje ili druge bliske rođake.

2. Što se događa tijekom pregleda?

Liječnik će Vas pitati kako se osjećate fizički i psihički, da li imate bilo kakve tegobe. Pitanja će ovisiti o tome koliko ste trudni.

Cilj posjeta liječniku je vidjeti kako napreduje trudnoća i saznati informacije koje će Vam pomoći održati svoje i bebino zdravlje. Liječnik će provjeriti Vašu težinu, krvni tlak, uzeti urinokulturu, izmjeriti opseg trbuha, provjeriti položaj bebe, djetetovo srce i druge preglede kako bi prema potrebi mogao pomno pratiti tijek trudnoće.

Na kraju liječnik će Vam objasniti normalne promjene koje možete očekivati do sljedećeg posjeta i znakove upozorenja na koje trebate obratiti pozornost.

Najnovije

Najčitanije