Ginekološki pregled

Ginekološki pregled

Ginekološki pregled
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 2.600
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nažalost, ginekološki su pregledi uz stomatološke na glasu kao najneugodniji i od njih se zazire. Naravno da ginekološki pregled, budući da izravno zadire u najintimnijidio žene, uvijek izaziva određenu nelagodu i odbojnost. No taj je osjećaj potrebno što je moguće više umanjiti atmosferom ordinacije, mirnoćom i strpljenjem te toplim i neposrednim kontaktom liječnika i medicinske sestre. Sve, cijeli susret mora biti organiziran na visokoj profesionalnoj razini i bez suvišnih familijarnosti što može biti druga krajnost. Uvijek treba izbjeći dugo čekanje u čekaonici jer to pojačava osjećaj nelagode i uzbuđenja. Pogotovu je sve ovo važno kod prvoga ginekološkog pregleda koji treba uslijediti početkom spolnog života. Naiđe li tada, obično mlada adolescentica na neugodan pristup, posrami li se ili pregled doživi suviše bolno, najvjerojatnije će otezati s drugim odlaskom u ginekološku ambulantu, a to je neugodno iskustvo za cijeli život. Ginekolog, premda specijalist orijentiran na sasvim specifične probleme u zdravlju žene, ima vrlo odgovornu ulogu savjetnika često i za druge zdravstvene potrebe budući da može biti zapravo jedini liječnik kojeg žena viđa u redovitim razmacima. Za probleme i razgovor s pacijenticama treba uvijek imati dovoljno vremena. Svaki susret s ginekologom treba uvijek imati i edukativnu ulogu.

Pacijentica u cijelom procesu kontrole zdravlja, dijagnostici i eventualnom liječenju mora imati aktivnu ulogu što je najbolje postići tako da se na pristupačan način omogući dovoljna spoznaja o svim važnim aspektima funkcioniranja njezina tijela. Uvijek kada se čini i rutinski pregled edukacija treba biti usmjerena prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, prilagođeno, naravno, životnoj dobi pacijentice. Npr. tehnika samopregleda dojki ili važnost redovite kontrole PAPA je podjednako važna zasve životne dobi žene, dok su kontracepcija ili problemi fertilnosti važna problematika za žene mlađe životne dobi.

Žene koje se približavaju menopauzi moraju biti informirane i moraju razumjeti normalne i patološke događaje koji se tada mogu pojaviti (neredoviti ciklusi, krvarenja,klimakterični simptomi) te poslije sekundarne promjene u menopauzi, npr. osteoporoza.

Ako pacijentica dolazi radi specifičnih problema, npr.nepravilno krvarenje, iscjedak, bolovi u zdjelici, sterilitet, treba nakon brižljivo saslušanih poteškoća te učinjenog pregleda i učinjene druge dijagnostike na kraju susreta pokušati na razumljiv način dati tumačenje teškoća i pregledom nađenog stanja preporučiti potrebnu terapiju. Ovo će sve rezultirati prije svega zadovoljnom ženom,pacijenticom, a vjerojatno i objektivno visokom razinom te specifične i delikatne zdravstvene skrbi.Na kraju, posebno je važna skrb u trudnoći, jer je to svakako iznimno, ali osjetljivo životno razdoblje svake žene.Čak i ako nema posebnih poteškoća, potreban je smireni pažljiv, ali ujedno i visoko profesionalan, znalački pristup. Sve nastupajuće poteškoće potrebno je, ako je to moguće, unaprijed predvidjeti i prevenirati. Tada, u ulozi opstretičara, treba zadobiti potpuno povjerenje svoje trudnice, ali baš zbog toga potpunog povjerenja nužno je i ponašati se potpuno odgovorno.

Najnovije

Najčitanije