Opasni simptomi raka vrata maternice - znate li ih prepoznati?

Opasni simptomi raka vrata maternice - znate li ih prepoznati?

Opasni simptomi raka vrata maternice - znate li ih prepoznati?
 • Objavljeno: Petak, 19.01.2024.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Rak vrata maternice spada među vrste raka koje se najučinkovitije mogu spriječiti. Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice su uzrokovani određenim tipovima humanog papilomavirusa, koji su još i poznati pod kraticom HPV i čija se zaraza može spriječiti cjepivom.

Metode ranog otkrivanja bolesti su vrlo učinkovite u otkrivanju prekanceroznih promjena na vratu maternice čak i prije nego što postanu ozbiljnije. Međutim, to ne znači da je rizik od raka vrata maternice nestao. U svijetu je karcinom vrata maternice drugi po učestalosti od zloćudnih novotvorina u žena. U Hrvatskoj je po incidenciji osmi po redu te godišnje od njega obolijeva oko 370 žena, a svake godine od karcinoma vrata maternice umre više od 100 žena.

Ova opaka bolest u ranim stadijima obično nema nikakvih simptoma jer se oni obično pojavljuju s uznapredovalim stadijem. Nastavite čitati kako biste saznali više o njima.

Što je rak vrata maternice?

Ovaj se rak razvija kada stanice na vratu maternice, koji je na samom dnu maternice, mutiraju. Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice su uzrokovani HPV infekcijom, koja je uz to i najčešća spolna infekcija uopće.

Virus će - u većini slučajeva - nestati sam od sebe unutar dvije godine bez zdravstvenih problema. Međutim, određeni tipovi HPV-a mogu dovesti do raka vrata maternice te raka usta, grla, anusa i penisa.

HZJZ navodi da unatoč tome što je rak vrata maternice jedan od najlakše sprječivih vrsta raka, po pojavnosti je u Hrvatskoj on treći najčešći rak kod žena u dobi od 30 do 49 godina. U posljednjih pet godina u Hrvatskoj godišnje prosječno od raka vrata maternice oboli oko 300 žena, a umre njih više od 100. On je još uvijek četvrta najčešća vrsta raka kod žena u svijetu i među češćim vrstama raka kod mlađih žena. Procjenjuje se da je u zemljama Europske unije (EU-27) u 2020. godini dijagnoza raka vrata maternice postavljena kod 30 447 žena, dok je od te bolesti umrlo njih 13 437.

Liječenje raka vrata maternice postaje kompliciranije kada je rak uznapredovao. Ovisno o tome, možda ćete trebati operaciju, zračenje, kemoterapiju, imunoterapiju ili kombinaciju nekih od tih tretmana.

Dijagnosticiranje raka vrata maternice

Rak vrata maternice se lako otkriva testiranjem, čak i u najranijim stadijima. Liječnik uzima uzorak stanica iz vrata maternice i šalje ih u laboratorij na analizu. Ovaj je pregled poznatiji kao Papa test. Test čak može identificirati prekancerozne promjene stanica na vratu maternice koje bi mogle postati rak vrata maternice ako se ne liječe na odgovarajući način. Samopregled za provjeru ove bolesti i dalje ne postoji. Rak vrata maternice se razvija polako i tiho, a simptomi se javljaju tek kada je bolest dosta uznapredovala. Bez rutinskog testiranja najvjerojatnije nećete ni biti svjesni da bolujete od ove bolesti.

Simptomi raka vrata maternice

Činjenica da se rak vrata maternice ne očituje sve do kasnijih faza znači da je redovita zdravstvena skrb ključna. To što nemate nikakvih očitih problema, nažalost, ne znači da ste kompletno zdravi. U tu pretpostavku možete biti sigurni tek kada je potvrdi zdravstveni nalaz.

Kako bi rak vrata maternice rezultirao primjetnim simptomima, morat će se proširiti. Sljedeći simptomi neki su od znakova raka vrata maternice u kasnijim fazama.

Vaginalno krvarenje

Jedan od simptoma raka vrata maternice je neobično vaginalno krvarenje. Neki primjeri krvarenja povezanih s rakom vrata maternice su:

 • lagano krvarenje između ili nakon menstruacije
 • menstrualno krvarenje koje je duže i jače nego inače
 • krvarenje nakon spolnog odnosa ili pregleda zdjelice
 • krvarenje nakon menopauze.

Iako bi svako krvarenje osim normalnog menstrualnog trebalo privući vašu pozornost, to ne znači automatski da imate rak. Ostali razlozi za vaginalno krvarenje uključuju seksualno prenosive infekcije ili endometriozu. Ako vam krvarenje iz nekog razloga izaziva sumnju da nešto nije u redu, svakako otiđite na pregled.

Neuobičajen vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak je u većini slučajeva normalna pojava. Cerviks i vagina su obloženi sluznicom, a membrane proizvode tipičan vaginalni iscjedak koji štiti osjetljiva tkiva i osigurava podmazivanje tijekom seksualne aktivnosti.

Bolest ili poremećaj reproduktivnog sustava može promijeniti izgled, konzistenciju ili miris iscjetka. To uključuje rak vrata maternice, ali svaku drugu infekciju, uključujući i one gljivične.

Promjene u iscjetku koje bi mogle ukazivati na rak vrata maternice uključuju:

 • povećana količina iscjetka
 • neprestani iscjedak
 • vodenasti iscjedak neugodnog mirisa koji može sadržavati krv i biti blijedocrven, ružičast ili smeđi.

Bol u zdjelici

Bol u zdjelici se može se opisati kao težina u zdjelici ili nadutost u trbuhu. Bol također može biti oštra, probadajuća, tupa, trajna ili kratkotrajna. Postoji puno mogućih objašnjenja za bol u zdjelici i trbuhu osim raka vrata maternice, uključujući ozljedu ili infekciju. Ako imate ove bolove, svakako biste trebali razgovarati s liječnikom o njima što je prije moguće.

Bol tijekom seksa

Bol se također može pojaviti i tijekom seksa. Kontakt penisa, prsta ili seksualne igračke s tumorom ili okolnim zahvaćenim područjem može dovesti do nove ili na neki način neobične nelagode.

Postoje i drugi uzroci bolnog seksa, uključujući:

 • vaginalne infekcije
 • endometriozu
 • vaginalnu ozljedu ili upalu
 • prošle operacije.

Ipak, vaš liječnik može otkriti uzrok ovih simptoma i ponuditi potrebno rješenje, to jest, liječenje.

Moguće je da se rak vrata maternice proširi i na vaginu, limfne čvorove, mjehur, crijeva, pluća, kosti i jetru. Kada se to dogodi, simptomi mogu biti ozbiljniji ovisno o tkivima i organima na koje se bolest proširila. Neki od ovih simptoma mogu uključivati:

 • bol u leđima
 • bol u kostima ili prijelome
 • umor
 • curenje urina ili izmeta iz vagine
 • bol u nogama
 • gubitak apetita
 • jednu otečena noga
 • gubitak težine.

Ovi simptomi mogu biti povezani i s nekim drugim bolestima ili stanjima, stoga idite liječniku kako biste dobili pravu dijagnozu.

Prevencija raka vrata maternice

Osim prakticiranja sigurnog seksa, možete poduzeti i sljedeće korake kako biste drastično smanjili ili spriječili rizik od razvoja raka vrata maternice.

Cijepite se

Cjepivo protiv HPV-a je vrlo učinkovito u zaštiti od tipova HPV-a koji uzrokuju 90 % karcinoma vrata maternice. U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta (ŠNZ) u Zagrebu, djevojke i mladići u dobi do 25 godina mogu se bez naručivanja i najave cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV) na adresi Rockefellerova 12. Više informacija o cijepljenju bez naručivanja možete pročitati ovdje.

Napravite Papa test

Redoviti pregledi su ključni kako bi se prekancerozna stanja prevenirala i ne prerasla u rak. Rak vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim ginekološkim pregledima. Međutim, postotak cijepljenja protiv HPV-a jako varira u zemljama Europe: od manje od 5 % do više od 90 %. U Hrvatskoj je postotak cijepljenih petnaestogodišnjih učenica oko 40 %, a učenika oko 25 %.

Preporučuje se redovito testiranje na HPV jer saznanje o prisutnosti HPV-a govori liječniku da bude dodatno oprezan. Pitajte liječnika ako ste zabrinuti za svoje zdravlje ili ako smatrate da ste u riziku od dobivanja raka vrata maternice. On vam može pomoći u procjeni tog rizika i savjetovati vas o koracima koje trebate poduzeti kako biste ostali zdravi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije