Koji su uzročnici candide?

Koji su uzročnici candide?

Koji su uzročnici candide?
  • Objavljeno: Srijeda, 25.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prije svega, važno je da znate da svi već imamo candidu. To je mikroorganizam koji se nalazi u crijevima, pospješuje rad probavnog sustava, a vama pomaže da ostanete vitki i zdravi.

Ljudi, kada govore o candidi, često misle na prekomjerno širenje candide. Ako candida nije nešto što možete pokupiti kao, primjerice, virus, što onda može uzrokovati prekomjerno širenje candide?

Candida i vaša prehrana

Moderni tip prehrane je savršeno mjesto za candidu jer gljivice trebaju šećer da bi opstale i razmnožavale se. To uključuje sami šećer, hranu koja sadrži šećer i sve što se u tijelu pretvara u šećer. Rafinirani ugljikohidrati i procesuirana hrana načinjena od bijelog brašna, rafinirane žitarice i alkohol mogu doprinijeti širenju candide.

Zdrav imunološki sustav bi trebao spriječiti prekomjerno širenje candide. Ipak, prehrana bogata šećerom oslabljuje imunitet i dozvoljava candidi da se širi. Također trebate izbjegavati hranu koja sadrži plijesan ili gljivice.

Candida i antibiotici

Uzimanje antibiotika je najčešći uzročnik širenja candide. Antibiotici će uništiti bakteriju za koju su predviđeni, ali i bakterije koje su dobre i prirodno se nalaze u vašem tijelu i crijevima. Iz tog razloga tijelo postaje osjetljivije, a candida se brzo širi.

Naravno da postoje trenuci kada su antibiotici uistinu neizbježni, ali u većini slučajevi su bespotrebni, kao što je obična prehlada ili upaljeno grlo. Prije nego započnete s uzimanjem antibiotika, probajte zdravstveni problem riješiti prirodnim putem. Ako ih morate uzimati, svakako pijte i probiotike koji će održati bakterijsku ravnotežu.

Candida i stres

Stres na vaše tijelo utječe na dva načina, a oba načina mogu uzrokovati širenje candide. Prva reakcija vašeg tijela je povećanje razine kortizola, hormona koji oslabljuje imunološki sustav i povećava razinu šećera u krvi. Candida se hrani viškom šećera, a vaš imunitet je zbog stresa oslabljen i ne može joj se oduprijeti. Ubrzo narušava ravnotežu mikroorganizama koji se nalaze u crijevima.

Kroničan stres oslabljuje nadbubrežne žlijezde, koje su važan dio imunološkog sustava. One oslobađaju hormone koji reguliraju rad različitih sustava u tijelu i zaslužni su za proizvodnju hormona adrenalina. Ako nadbubrežne žlijezde ne rade kako bi trebale, osjećat ćete se umorno i vjerojatno ćete povećati unos kofeina. Vaš imunološki sustav postaje oslabljen i ne može se obraniti od candide.

Candida i kontracepcijske pilule

Širenje candide može biti uzrokovano kontracepcijskim pilulama. Želudac je osjetljiv organ koji sadrži niz mikroorganizama i gljivica koji pospješuju probavljanje hrane. Njihov rad ovisi od kemijskim spojevima koji ih podržavaju. Sve ovo se može narušiti uzimanjem kontracepcijskih pilula.

Narušavanje ravnoteže stvara pogodno mjesto za širenje candide. Estrogen, koji je glavni sastojak pilula, potiče razvoj gljivica. Ako i dalje trebate dokaz da pilule mogu uzrokovati širenje candide, pogledajte samo koliko žena, koje uzimaju kontracepcijske pilule, redovito pati od gljivičnih infekcija.

Živa u plombama

Srebrne plombe sadrže najmanje 50% žive, koja je otrovna za tijelo. Čestice žive se neprestano oslobađaju u tijelo dok žvačete, škrgućete i četkate svoje zube.

Živa značajno oslabljuje imunološki sustav i može biti uzrok brojnih zdravstvenih problema, a jedan od njih je i candida. Živa se oslobađa iz plombe i ubija dobre bakterije u vašim crijevima i na taj način dopušta candidi da se širi.

Ne postoji dobra, odnosno sigurna razina žive u tijelu, a držanje žive u ustima definitivno nije dobra ideja. Ako si to možete priuštiti, svakako zamijenite srebrne plombe.

Klor i fluor

Oni ubijaju dobre bakterije u vašim crijevima. To oslabljuje imunitet i dopušta candidi da se širi. Klor se nalazi svuda. U vodi koju pijete, u kojoj se kupate, u kojoj perete odjeću i koju potom nosite cijele dane.

Kao moćan dezinficijens, klor vodu čisti od svih patogena. Ipak, klor narušava crijevnu floru i oslabljuje imunološki sustav. Pametno bi bilo da filtrirate vodu.

Candida i dijabetes

Candida je samo jedan od niza stanja koja mogu nastati kao posljedica dijabetesa. Žene, koje pate od dijabetesa, imaju povećan rizik od nastanka gljivične infekcije. Povišena razina šećera u krvi dopušta candidi da se širi i naruši ravnotežu mikroorganizama u probavnom sustavu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije