4 mita o krvnom tlaku

4 mita o krvnom tlaku

4 mita o krvnom tlaku
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Krvni tlak 120/80 je normalan, ali ne za sve osobe. Ako patite od dijabetesa, pretili ste i imate visoku razinu kolesterola, vaš krvni tlak bi trebao biti 110/70 pa čak i niži.

Koncept normalnog krvnog tlaka je najčešća zabluda u koju ljudi vjeruju. Ako patite od visokog krvnog tlaka, donosimo vam i neke druge mitove koje možete odmah zaboraviti.

Kolesterol je važniji od krvnog tlaka

Obrnuto je češće istinito. Ako imate visok kolesterol, ali dobar (HDL) kolesterol prevladava u odnosu na loši (LDL), rizik od nastanka srčanog udara nije toliko velik.

Što se krvnog tlaka tiče, visok krvni tlak uvijek opterećuje krvne žile, uključujući i one koje opskrbljuju srce krvlju. Ovaj pritisak olakšava LDL kolesterolu da dospije u unutrašnjost zidova krvnih žila gdje započinje formacija plaka, koji nakon nekog vremena uzrokuje srčani i moždani udar.

Ako imate visok krvni tlak, trebate ga mjeriti svaki dan

Jednom tjedno je sasvim dovoljno. Iako uređaji za kućnu upotrebu pomažu oboljelima da redovito prate promjene u razini krvnog tlaka, također potiču prekomjerno korištenje.

Šteta nastaje tijekom godina, ne dana ili tjedana. Pratite prosjek razine krvnog tlaka u idućih nekoliko mjeseci i svaki put kada posjetite liječnika, porazgovarajte s njim o tome.

Loše raspoloženje je uzrokovano visokim krvnim tlakom

Ovo gotovo nikada nije istina. Ono što pogoršava vaše raspoloženje istovremeno podiže krvni tlak, a ne obrnuto.

Kada se ne osjećate dobro, ili osjećate bolove, vaše tijelo počinje oslobađati adrenalin koji povećava razinu krvnog tlaka. Ako se osjećate dobro, nemojte mjeriti krvni tlak jer ćete se bespotrebno dodatno uzrujati. Možete, u dogovoru s liječnikom, prilagoditi uzimanje lijekova za regulaciju krvnog tlaka.

Jaka glavobolja znači da će krvni tlak uzrokovati srčani udar

Današnji lijekovi omogućuju da osobe, koje pate od visokog krvnog tlaka, mogu u zadovoljavajućoj mjeri kontrolirati tlak i spriječiti nastanak srčanog udara.

Jaka glavobolja, ako redovito uzimate lijekove, vrlo vjerojatno nije znak da će visok krvni tlak uzrokovati srčani udar.

Iako su ovo mitovi koje smo razjasnili, to ne znači da trebate biti manje oprezni u mjerenju i kontroliranju krvnog tlaka. Trebate znati da je zdrav životni stil i uzimanje lijekova ono što je u vašoj moći, a da dodatna briga oko krvnog tlaka sigurno neće pomoći.

Kako održati krvni tlak niskim?

Ako ste pretili, počnite s mršavljenjem.

Svaki dan budite aktivni najmanje 20 minuta.

Smanjite unos soli i hrane bogate soli.

Alkohol konzumirajte umjereno - 2 pića dnevno za muškarce, 1 piće dnevno za žene.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije