Kronične infekcije mokraćnog sustava i seks

Kronične infekcije mokraćnog sustava i seks

Kronične infekcije mokraćnog sustava i seks
  • Objavljeno: Subota, 03.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Da li vam kronične infekcije mokraćnog sustava narušavaju seksualni život? Bakterije, kao što su E.coli mogu lako ući iz donjeg mokraćnog sustava, kroz mokraćnu cijev, što je vrlo blizu području genitalija u žena i muškaraca. Bakterije mogu putovati gore kroz mokraćnu cijev, u mjehur, te u najgorem slučaju, do bubrega.

Cistitis se može dobiti nakon seksa s novim partnerom. Najčešće se javlja u mlađih žena koje su tek na početku seksualnog života.
 
Da biste smanjili rizik od infekcija mokraćnog sustava, prije i nakon seksa, trebate oprati ruke. Također ne smijete dirati urogenitalno područje nakon dodirivanja anusa. Anus i prepone imaju puno bakterija koje mogu uzrokovati infekcije. Ako koristite dijafragmu ili spermicide za kontracepciju, rizik za ponovne infekcije mokraćnog sustava je veći. Ako sumnjate na infekciju mokraćnog sustava, obratite se liječniku. Niske doze antibiotika se ponekad daju preventivno.

Sveukupno, žene imaju daleko veću vjerojatnost dobivanja infekcija mokraćnog sustava nakon seksa. Iako je većina istraživanja usmjerena na mlađe dobne skupine, postoje uvjerljivi dokazi koji pokazuju snažnu vezu između nedavnog seksualnog odnosa i mokraćnog trakta u žena u postmenopauzi.

Budući da je mokraćni sustav tako blizu genitalija, spolno prenosive infekcije mogu biti dio problema. Spolno prenosive infekcije, kao što su trihomonijaza i klamidija mogu uzrokovati infekciju mokraćnog sustava.

Ako ste jedna od velikog broja žena koje pate od čestih, rekurentnih infekcija mokraćnog sustava, promjena položaja za vrijeme spolnog odnosa može pomoći u smanjenju broja infekcija. Mijenjanje seksualnih položaja može smanjiti trenje na mokraćnu cijev i smanjiti rizik od rekurentnih infekcija.

Među muškarcima ispod 35. godine koji su seksualno aktivni i ne koriste kondome, epididimis, cijev koja spaja testise sa sjemenovodom, je često izvor infekcije. Bol uretre, mokraćnog mjehura, testisa i prepona česti su simptomi. Upala je obično uzrokovana klamidijom ili gonorejom.

Iako su infekcije mokraćnog sustava uobičajene i izrazito bolne, obično se lako liječe kada su ispravno dijagnosticirane, u samo nekoliko dana. Kada se tretiraju pravovremeno i ispravno, rijetko su ozbiljne.

Siguran seks sa kondomom je mudra odluka za prevenciju spolno prenosivih infekcija.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije