Prirodna zaštita kože ljeti

Prirodna zaštita kože ljeti

Prirodna zaštita kože ljeti
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brojne namirnice i suplementi mogu poslužiti za zaštitu kože od štetnog UV zračenja. Primjerice, likopen, kojeg pronalazimo u rajčicama, pomaže u prevenciji oštećenja kože.

Kako temperatura raste, tako sve više razmišljate o kremama za zaštitu od sunca, ali pažnju također trebate obratiti na namirnice koje imate u hladnjaku.

Likopen

Nalazi se u rajčicama, umacima od rajčica, lubenici, grejpu i papaji.

Istraživanja su pokazala da štiti od sunčevog zračenja. Stručnjaci savjetuju da svakodnevno unesete oko 16mg likopena putem suplemenata ili namirnica jer ćete povećati zaštićenost kože za čak 33%.

Jedite rajčice sirove jer se termičkom obradom gubi određena razina likopena. Ako ste ljubitelj isključivo umaka od rajčice, svakodnevno biste trebali unijeti oko 100ml umaka kako bi koži pružili zadovoljavajuću zaštitu.

Astaksantin

Nalazi se u divljem lososu.

Ovo je odličan antioksidans, smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu i istovremeno štiti od UV zračenja. Astaksantin je karotenoid, kao i likopen.

Istraživanja su pokazala da djeluje kao unutarnja zaštita od sunca, poboljšava izgled kože, smanjuje vidljivost bora i povećava elastičnost kože.

Također štiti zdravlje očiju, mozga i središnjeg živčanog sustava, a znanstvenici su ustanovili da može pomoći u zaštiti DNA.

Kako bi unosili što veću količinu astaksantina, jedite divlji losos jer sadrži i do 20 puta više antaksantina.

Vitamin D

Nalazi se u lososu, tuni, sardinama, obogaćenim žitaricama i jajima.

Vaše tijelo proizvodi vitamin D kada je izloženo suncu, a istraživanja su pokazala da vitamin D značajno povećava toleranciju kože na sunce.

Smanjuje rizik od nastanka oštećenja kože uzrokovanih izlaganjem suncu, a također usporava rast i razvoj kancerogenih stanica.

Vitamin D možete uzimati i putem suplemenata, ako ne želite riskirati zdravlje kože i ako niste ljubitelj namirnica koje sadrže vitamin D.

Omega 3 masne kiseline

Nalaze su u lososu, sardinama, sjemenkama lana i orasima.

Imaju brojne zdravstvene prednosti, a jedna od njih je i zaštita od štetnog djelovanja sunca. Istraživanja su pokazala da smanjuju rizik od nastanka raka, kronične upale i infekcija.

Omega 3 masne kiseline također možete uzimati putem suplemenata, a preporučeni dnevni unos ovisi o vašoj dobi i zdravstvenom stanju.

Beta karoten

Nalazi se u mrkvama, slatkom krumpiru, kelju, špinatu i bundevama.

Beta karoten je odličan antioksidans koji smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu. U tijelu se pretvara u vitamin A, koji je potreban za dobar vid, zaštitu zdravlja očiju i jačanja imunološkog sustava.

Istraživanja su pokazala da osobe koje uzimaju beta karoten 10 tjedana prije početka intenzivnijeg izlaganja suncu, imaju znatno manji rizik od nastanka kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije