Odgovori na tri goruća ginekološka pitanja

Odgovori na tri goruća ginekološka pitanja

Odgovori na tri goruća ginekološka pitanja
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Infekcija mokraćnih puteva (IMP)

Više od polovine svih žena će razviti infekciju mokraćnih puteva jedanput u životu. Muškarci također mogu dobiti urinarnu infekciju, ali su one češće kod žena zbog kraće uretre, tako da bakterije prelaze kraći put.

Što je to

IMP je bakterijska infekcija vašeg urinarnog sustava koji uključuje i bubrege, mokraćne kanale, mjehur i uretru. Bakterije s vaše kože, iz rektuma ili vagine mogu se raširiti kroz uretru i uzrokovati IMP. Najčešća IMP je u mjehuru što može biti veoma bolno. Seksualni odnos, korištenje dijafragme, menopauza, ili oslabljeni imunološki sustav su uobičajeni uzroci IMP-a.

Simptomi

Osjećaj pečenja prilikom mokrenja. Snažna konstantna potreba za uriniranjem. Osjećaj da morate urinirati, ali ne možete. Urin neugodnog mirisa. Mutan ili krvav urin.

Liječenje

Vaš doktor će tražiti uzorak urina da bi utvrdio koji tip bakterija je prisutan u urinu. Ako nemate drugih zdravstvenih problema, prepisuju se antibiotici i simptomi obično nestaju u roku od nekoliko dana tretmana. Za infekcije koje se vraćaju doktor može prepisati niske doze antibiotika tokom nekoliko mjeseci kako bi spriječio njen povratak. Ako je seksualni odnos uzrok IMP-a, doktor vam može prepisati jednu dozu antibiotika poslije odnosa. Ako je infekcija ozbiljnija i proširila se na bubrege, možda će biti neophodno uzimati antibiotike duže vremena ili odlazak u bolnicu. Mučnina, bol u križima i groznica su neki znaci bubrežne infekcije.

Kako spriječiti

Pijte puno vode koja će isprati bakterije. Može biti i od pomoći sok od brusnice. Nemojte zadržavati urin. Brišite se sprijeda prema pozadi poslije upotrebe toaleta. Urinirajte poslije odnosa. Izbjegavajte proizvode poput intimnih dezodoransa, irigatora i pudera.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije