Otkrivamo kako spriječiti infekcije mokraćnog sustava

Otkrivamo kako spriječiti infekcije mokraćnog sustava

Otkrivamo kako spriječiti infekcije mokraćnog sustava
 • Objavljeno: Petak, 27.04.2018.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Infekcije mokraćnog sustava najčešći su tip bakterijske infekcije dijagnosticirane u današnje vrijeme. Više od polovice žena ima najmanje jednu mokraćnu infekciju tijekom životnog vijeka, a bol koja prati infekciju jaka je i neugodna.

Srećom, postoji mnogo načina na koje se može spriječiti da uopće dođe do infekcije mokraćnog sustava, a poduzimanje mjera opreza kako bi se izbjegle infekcije uvijek je poželjno, čak i ako niste skloni ponavljajućim upalama.

Neke strategije, koje su dokazano učinkovite, uključuju sljedeće radnje:

 • Obrišite se od naprijed do natrag. Kada mokrite ili obavljate nuždu, važno je obrisati se od naprijed prema natrag. To pomaže u sprečavanju širenja bakterija iz analnog područja u vaginu i mjehur.
 • Nemojte trpjeti. Potpuno ispraznite svoj mjehur otprilike svaka dva do tri sata kako biste izbacili bakterije iz mokraćnog sustava prije nego što infekcija uspije započeti. Ne zadržavajte svoj urin do točke kada se mjehur može napipati jer što duže urin stoji u mjehuru, to će se više bakterija razmnožiti.

Saznajte zašto se s toplijim mjesecima povećava rizik od upale mjehura?

 • Urinirajte nakon spolnog odnosa. Vaginalni seks može uvesti bakterije iz genitalnog područja i anusa u mjehur te prenijeti bakterije s jedne osobe na drugu. Uriniranje nakon spolnog odnosa prazni vaš mokraćni sustav i smanjuje rizik da se bakterije množe i uzrokuju infekciju. Isto tako, preporučuje se i da nakon spolnog odnosa popijete barem čašu vode kako bi što prije izbacili bakterije iz mokraćnog sustava.
 • Pijte puno tekućine. Potrošnja tekućine, osobito vode, pomaže u razrjeđivanju urina i potiče češće mokrenje, što izbacuje bakterije iz vašeg urinarnog trakta. Štoviše, povećanje unosa vode može prepoloviti šansu da dođe do razvoja infekcije mokraćnog sustava.
 • Očistite genitalno područje. Redovito čišćenje može umanjiti prisutnost bakterija, čime se smanjuje i mogućnost širenja bakterija u mokraćnom mjehuru. Osim redovitog čišćenja, svakako se preporučuje i čišćenje prije i poslije seksa kako bi se smanjile šanse za infekciju.

Imate infekciju mokraćnog sustava? Isprobajte 6 najboljih lijekova za upalu mjehura!

 • Izbjegavajte dijafragme i spermicide. Ako ste skloni učestalim infekcijama mokraćnog sustava, razmislite o promjeni kontracepcije. Dijafragme, spermicidi i druga kontracepcija koja sadrže spermicide, mogu doprinijeti razvoju bakterija. Osim toga, navedena kontracepcija može uništiti dobre bakterije koje su prisutne u mokraćnom sustavu kako bi ga zaštitile od infekcije.
 • Koristite lubrikante. Trenje tijekom odnosa ponekad može nadražiti mjehur i unijeti bakterije koje uzrokuju infekcije mokraćnog sustava. Ako imate problema s vlažnosti, koristite male količine lubrikanta na bazi vode kako biste smanjiti trenje i rizik od infekcije.
 • Izbjegavajte proizvode koji nadražuju mokraćnu cijev. Kreme, gelovi i razni drugi pripravci za intimnu njegu kao i prašci, soli i ulja za vruću kupku mogu iziritirati mokraćnu cijev i vaginu, povećavajući vjerojatnost od zaraze. Neki proizvodi čak mogu promijeniti vašu vaginalnu floru i u konačnici dovesti do infekcije mokraćnog sustava.

Najnovije

Najčitanije