Povećajte emocionalnu inteligenciju

Povećajte emocionalnu inteligenciju

Povećajte emocionalnu inteligenciju
  • Objavljeno: Petak, 26.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Smanjite razinu stresa

Kada smo pod stresom, sposobnost objektivnog razmišljanja se smanjuje. Postajemo pesimistični, razmišljamo subjektivno i u većoj se mjeri fokusiramo na same sebe.

Smanjenjem razine stresa dozvoljavate sami sebi da objektivno sagledate situaciju. Postoje razne tehnike opuštanja, a neke od najučinkovitijih su tjelovježba, meditacija i joga.

Vježbajte neverbalnu komunikaciju

Ako nemate naviku prakticirati neverbalnu komunikaciju, vrijeme je da počnete. Okolina prati vaš govor tijela, u većini slučajeva više od onoga što uistinu pričate.

To će vam pomoći da postanete svjesni svojih izraza lica i tona glasa. Također ćete bolje razumjeti govor tijela okoline i smanjiti vjerojatnost da vas okolina shvati na krivi način.

Povežite se s osjećajima

Skloni smo dopustiti osjećajima da nas obuzmu. Često se na osjećaje fokusiramo više nego na djela, a u većini slučajeva su osjećaji ti koji određuju naše reakcije na situaciju.

Potrudite se da osjećaje doživljavate manje intenzivno. Možda ćete u nekoj situaciji biti tužni, tjeskobni, previše kritični ili ponosni, ali je važno da te negativne emocije pokušate preusmjeriti u pozitivne.

Sagledajte stvari s tuđeg stajališta

Lako je biti usredotočen na svoja razmišljanja i gledati stvari samo s jednog stajališta. Idući put kada se mišljenje okoline razilazi s vašim mišljenjem, dajte si vremena da sagledate situaciju s njihovog gledišta.

Tako ćete bolje upoznati način na koji okolina razmišlja. Ne morate svoje mišljenje promijeniti, ali svakako tuđa mišljenja trebate uvažavati i poštovati.

Vježbajte korištenje emocionalnog jezika

Ako ste tip osobe koja se uglavnom srami jasno izreći osjećaje, vrijeme je da s time prestanete. Nije lako, ali počnite s iskazivanjem osjećaja bliskim osobama, a kasnije i s ostalima.

Nakon nekog vremena će vam biti ugodnije dati do znanja kako se osjećate u nekim situacijama. Primijetit ćete da će okolina početi raditi istu stvar u vašem društvu.

Vodite emocionalni dnevnik

Emocionalni dnevnik će vam pomoći da sagledate kako neke situacije utječu na vaše osjećaje. Nakon nekog vremena pročitajte bilješke i sigurno ćete primijetiti da ste se u nekim situacijama bez razloga tako osjećali.

Vođenje dnevnika je odličan način da preuzmete kontrolu nad osjećajima. Nakon nekog vremena ćete bolje razumjeti osjećaje okoline.

Naučite razumjeti govor tijela

Ljude možemo u velikoj mjeri procijeniti prateći njihov govor tijela. Ako netko za vrijeme razgovora drži ruke čvrsto prekriženima, lako ćete prepoznati da je ta osoba zauzela obrambeni stav. Kako biste razumjeli govor tijela okoline, prvo trebate naučiti kontrolirati svoj govor tijela.

U svakodnevnoj komunikaciji ponekad ne primijetimo kada smo pretjerali, kada smo previše suzdržani ili pak previše otvoreni. Kako biste iz svake komunikacije izvukli što je više moguće, počnite pratiti govor tijela okoline.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije