Što su ciste na jajnicima i kako se liječe

Što su ciste na jajnicima i kako se liječe

Što su ciste na jajnicima i kako se liječe
  • Objavljeno: Petak, 23.01.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uzroci

Većina cisti se razvija kao posljedica normalnog menstrualnog ciklusa. One su poznate i kao funkcionalne ciste. Ostale vrste cisti su znatno rjeđe.

Funkcionalne ciste

Folikuli proizvode hormon estrogen i progesteron i svaki mjesec potiču otpuštanje jajašca. Ponekad naraste folukul, poznat i kao funkcionalna cista. Postoje dvije vrste funkcionalnih cista:

Folikularne ciste

Oko sredine menstrualnog ciklusa jajašce puca i putuje niz jajovod u potrazi za spermijem i oplodnjom. Folikularna cista nastaje kada nešto pođe po zlu, kada folikul ne pukne, već nastavlja rasti i pretvara se u cistu.

Hemoragične ciste (corpus luteum ciste)

Kada folikul oslobodi svoja jajašca, on prsne i počinje proizvoditi velike količine estrogena i progesterona. Taj folikul se zove corpus luteum. Ponekad se, međutim, počinje nakupljati žuta tvar unutar folikula i ona se počinje širiti u cistu.

Lijek za plodnost klomifen, koji se koristi za indukciju ovulacije, povećava rizik od razvoja žute tekućine nakon ovulacije. Ove ciste ne narušavaju plodnost i ne uzrokuju komplikacije tijekom trudnoće.

Funkcionalne ciste su obično bezopasne, rijetko uzrokuju bol, a često nestaju same od sebe unutar dva ili tri menstrualna ciklusa.

Ostale ciste

Neke vrste cisti nisu vezane za normalno funkcioniranje vašeg menstrualnog ciklusa.

Dermoidne ciste

Ove ciste mogu sadržavati strana tkiva, kao što su kosa, koža ili zubi. One su rijetko kancerogene.

Cistadenom

Ove ciste se razvijaju od tkiva jajnika i mogu biti ispunjene vodenom tekućinom ili sluzi.

Endometriomi

Ove ciste se razvijaju kao posljedica endometrioze, stanja u kojem tkiva maternice rastu izvan maternice.

Komplikacije

Kod nekih žena su ciste toliko male da ne uzrokuju nastanak nikakvih simptoma. Ciste jajnika, koje se razvijaju nakon menopauze mogu biti kancerogene (maligne). To je jedan od glavnih razloga zašto je važno odlaziti na redovite ginekološke preglede.

Komplikacije, koje su povezane s cistama jajnika, mogu biti:

Torzija jajnika (uvrtanje jajnika) - ciste koje su jako velike mogu uzrokovati mijenjanje položaja jajnika u zdjelici. To povećava rizik od nastanka torzije jajnika.

Puknuće ciste - cista može puknuti i uzrokovati jaku bol i dovesti do unutarnjeg krvarenja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije