Što su ciste na jajnicima i kako se liječe

Što su ciste na jajnicima i kako se liječe

Što su ciste na jajnicima i kako se liječe
  • Objavljeno: Petak, 23.01.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Liječenje

Liječenje ovisi o vašoj dobi, vrsti i veličini ciste i o vrsti i intenzitetu simptoma. Liječnik vam može preporučiti:

Pažljivo čekanje

U mnogim slučajevima cista nestane sama od sebe u roku od nekoliko mjeseci. Liječnik će vam vjerojatno preporučiti da nakon nekog vremena ponovite ultrazvuk kako bi provjerio je li se promijenila veličina ciste.

Kontracepcijske pilule

Kontracepcijske pilule se preporučuju kako bi se spriječio nastanak novih cisti, a također mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka jajnika.

Kirurški zahvat

Liječnik može preporučiti odstranjenje ciste ako je ona velika, raste ili ne nestaje unutar dva ili tri menstrualna ciklusa.

Neke ciste se mogu ukloniti bez uklanjanja jajnika. No, u nekim slučajevima se mora ukloniti i zahvaćeni dio jajnika.

Ako je cistična masa kancerogena, liječnik će vam vjerojatno savjetovati histerektomiju koja uključuje uklanjanje oba jajnika, jajovoda i maternice. Ovaj zahvat se obično radi nakon menopauze.

Prevencija

Iako ne postoji način pomoću kojega se nastanak ciste jajnika može u potpunosti spriječiti, redoviti pregledi su jedan od načina jer se pomoću njih ciste mogu otkriti u ranoj fazi. Još jedan od načina pomoću kojih možete smanjiti rizik od nastanka komplikacija jest da pratite menstrualni ciklus. Ako primijetite bilo kakve iznenadne i neobične promjene, odmah se obratite liječniku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije