Što trebate znati o menstrualnim čašicama?

Što trebate znati o menstrualnim čašicama?

Što trebate znati o menstrualnim čašicama?
  • Objavljeno: Srijeda, 07.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prosječna žena tijekom svojeg života koristi oko 10 000 higijenskih proizvoda za menstruaciju, stoga je sasvim logično odabrati proizvod koji ne ugrožava okoliš i koji se više isplati.

Jedna opcija je menstrualna čašica. Iako je u upotrebi još od tridesetih godina prošlog stoljeća, tek nedavno je njen oblik i sastav prilagođen tako da bude ugodan.

Što je menstrualna čašica?

To je fleksibilna čašica koju stavljate u vaginu kako bi se prikupila krv. Ona za razliku od tampona ili uložaka ne upija krv.

Postoje dvije vrste menstrualnih čašica – jedna je u obliku zvona i sjeda nisko u vaginalnom kanalu, dok je druga u obliku cjevčice koja prirodno sjeda odmah ispod cerviksa. Načinjene su od silikona ili od lateksa. Mogu se koristiti više puta.

Pročitajte što sve utječe na menstrualni ciklus.

Kako funkcionira?

Obično ju stisnete i stavite u vaginu. Na samom proizvodu ćete imati detaljne upute i savjete od strane proizvođača. Jednom kada je stavite ona neće ispadati, ali možete ju popravljati i namještati ponovo.

Morat ćete čašicu izvaditi i isprazniti svakih 8 do 12 sati, ovisno o tome koliko jako krvarite. Nakon upotrebe ju trebate oprati toplom vodom i sapunom.

Provjerite koje promjene menstrualnog ciklusa dolaze s godinama.

Prednosti

Menstrualnu čašicu možete koristiti više puta, u odnosu na bilo koji drugi higijenski proizvod. Trebat ćete ju mijenjati čak 2.8 puta manje nego tampone ili uloške.

S obzirom da se može koristiti više puta sigurnija je za okoliš od tampona i uložaka koji su jedna od velikih prijetnji okolišu. Također, dugoročno je isplativija od uložaka i tampona.

Nedostaci

Može ju biti teže umetnuti i namjestiti, u odnosu na tampone. Nije za osobe koje ne vode računa o higijeni jer ju je potrebno prati nakon svakog pražnjenja i prije svakog umetanja. To može biti nezgodno ako se nalazite na javnom mjestu.

Ako se ne osjećate ugodno dok stavljate tampone, onda definitivno niste kandidat za menstrualne čašice.

Veliki broj žena je odlučio isprobati ih, ali su mnoge odustale jer ih smatraju previše neurednim i nepraktičnim.

Iako menstrualnu čašicu možete držati i do 12 sati, stručnjaci su skeptični i smatraju da je to predugo, naročito ako je krvarenje obilno. Stručnjaci preporučuju da ih praznite i čistite češće, kao što biste radili s tamponom.

Provjerite jesu li obilna menstrualna krvarenja bezazlena.

Zaključak

To je atraktivan proizvod za žene koje se osjećaju ugodno u vlastitoj koži i koje žele odabrati proizvod primjeren zaštiti okoliša. Također, to je proizvod za žene koje neće imati problema s pražnjenjem i čišćenjem čašica i mogućim neugodnim situacijama.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije