Što znate o intrauterinim ulošcima?

Što znate o intrauterinim ulošcima?

Što znate o intrauterinim ulošcima?
  • Objavljeno: Subota, 11.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Intrauterini uložak je oblik kontracepcije koji posljednjih nekoliko desetljeća nije zastupljen u tolikoj mjeri u kolikoj je bio prije. Međutim, nedavno istraživanje je pokazalo da se intrauterini uložak počeo intenzivnije koristiti. 

Jeste li ikada razmišljali o tome da inrauterini uložak počnete koristiti kao zaštitu od neželjene trudnoće? Desetljećima se intrauterini uložak smatrao rizičnim za zdravlje, a danas postaje sve zastupljeniji.

Što je intrauterini uložak?

To je mali uređaj u oblika slova T koji se stavi unutar maternice kako bi spriječio začeće. Na tržištu postoje dva oblika intrauterinog uloška - nehormonski i hormonski uređaj. Nehormonski uređaj pretvara vašu maternicu u mjesto gdje spermiji jednostavno ne želi biti, a hormonski oslobađa male količine hormona, čime štiti od začeća. Iako porast upotrebe intrauterinog uloška nije značajan, zainteresiranost konstantno raste.

Razlozi porasta upotrebe intrauterinog uloška

Žene su educiranije

U sedamdesetima je upotreba intrauterinog uloška značajno pala jer se povezivao s upalnim procesima i neplodnošću te je povučen s tržišta. Kao i kontracepcijske pilule, intrauterini uložak je siguran za većinu žena, ali uvijek postoji određeni broj žena koje ga ne bi smjele koristiti. U takvim situacijama odgovornost je na vašem ginekologu koji određuje smijete li koristiti intrauterini uložak ili ne.

Učinkovitiji su od kontracepcijskih pilula

Učinkovitost pilula ovisi o mnogim faktorima, a ponajviše o tome pije li ih žena redovito. Prednost intrauterinog uloška jest ta da jednom kada vam ga ginekolog stavi, o kontracepciji ne morate razmišljati idućih 5 godina. Uz to, od samog trenutka stavljanja ste zaštićeni od trudnoće. Intrauterini uložak pruža više od 99% zaštite od neželjene trudnoće.

Reverzibilni su

Uvriježeno je mišljenje da intauterini uložak nije prikladan za žene koje nisu prethodno bile trudne, ali stručnjaci ističu da odgovaraju ženama koje su majke, ali i onima koje to nisu. U stvari, intrauterini uložak je odličan izbor jer daje ženama kontrolu nad razmakom između rođenja djece.

Isplativi su

Definitivno predstavljaju značajno ulaganje. Iako će sami uređaj i ugradnja uređaja biti skuplji od paketa kontracepcijskih pilula, sjetite se da nećete morati brinuti o kontracepciji idućih 5 godina, zbog čega je intrauterini uložak znatno jeftiniji.

Dobri su za zdravlje

Istraživanja su pokazala da intrauterini uložak može zaštiti od određenih vrsta raka. Naime, žene koje su koristile intrauterini uložak su imale čak 50% manji rizik od nastanka raka vrata maternice. Znanstvenici su također ustanovili da intrauterini uložak može smanjiti rizik od nastanka raka vrata maternice i da bi se mogao koristiti kod samog liječenja raka vrata maternice.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije