Tajne dugovječnosti (1)

Tajne dugovječnosti (1)

Tajne dugovječnosti (1)
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.11.2009.
  • Broj pregleda: 4.401
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što jedete i kako živite su male stvari kojima možete dodati godine vašem životu.

Broj tridesetogodišnjaka povećao se za 51% u periodu od 1990. do 2000. To možemo zahvaliti dostignućima u području zdravstva, obrazovanja, te prevenciji bolesti. Ali ono što možda ne znate je da naizgled nevažne svakodnevne navike mogu utjecati na to koliko dugo i koliko dobro ćete živjeti.

Evo, najnovijih istraživanja o dugovječnosti. Znakovi da ste na tragu dugovječnosti, uz savjete o tome kako doći na pravi put.

Imate (relativno) ravan trbuh nakon menopauze

Žene koje su previše okrugle u središnjem dijelu imaju 20% veću vjerojatnost da umru prije (čak i ako je njihov indeks tjelesne mase normalan), prema National Institute on Aging study. U tim godinama potrebno je više napora da bi se smanjio obujam struka zbog hormona koji uzrokuju većinu dodatne težine oko struka.

Ako je vaš struk 90 cm ili više (za muškarce, 100 cm ili više), poduzmite sljedeće korake:

1. Radite dva ili tri 20-minutna treninga snage za očuvanje mišićne mase i poticanje metabolizma.

2. Jedite svakodnevno omega-3 masne kiseline (u lososu, orasima, sjemenke lana) kao pomoć u borbi protiv upala i sedam dnevnih obroka voća i povrća, prepunih antioksidansa koji se bore protiv bolesti.

3. Uzmite 25% dnevnih kalorija iz zdravih masti, kao što su mononezasićene masne kiseline koje štite srce i mogu pomoći pohraniti manje masnoća u područje trbuha (za 1600 kalorija dnevno, to je 44 g).

Imali ste zdravu težinu u pubertetu

Studija u Journal of Pediatrics u kojoj je sudjelovalo 137 afroamerikanaca od rođenja do 28 godine utvrdila je da se kod onih koji su sa 14 godina bili pretili povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odrasloj dobi. Odrasle osobe s dijabetesom imaju dva do četiri puta veću vjerojatnost da će razviti srčane bolesti nego oni koji nemaju dijabetes, kaže American Heart Association.

Volite maline u pahuljicama za doručak

Većina Amerikanaca pojede 14 do 17 g vlakana dnevno. Ako dodate samo 10 grama više smanjujete rizik umiranja od srčanih bolesti za 17%, kaže nizozemska studija. Dijetalna vlakana pomaže smanjenju ukupnog i LDL ( "lošeg") kolesterola, poboljšavaju osjetljivost na inzulin i potiču gubitak težine.

Brojite kalorije

Istraživači u St. Louisu izvijestili su da muškarci i žene koji ograniče svakodnevni unos kalorija na 1.400 do 2.000 doslovno mladi u srcu. Njihovo srce funkcionira kao kod 15 godina mlađih ljudi.

Ako izbacite prazne kalorije i jedete više hrane bogate hranjivim tvarima, vaše zdravlje će se poboljšati.

Volite piti čaj

Zeleni i crni čajevi sadrže koncentrirane dozu katehina, tvari koja pomaže opustiti krvne žile i zaštititi srce. U studiji u kojoj je sudjelovalo više od 40.500 japanskih muškaraca i žena, oni koji su pili 5 ili više šalica zelenog čaja svaki dan imali su najniži rizik umiranja od bolesti srca i moždanog udara. Druge studije koje uključuju crni čaj pokazale su slične rezultate.

Potrebna vam je samo 1 do 2 šalice čaja dnevno da bi činili dobro za svoje srce. Također, neke studije pokazuju da dodavanje mlijeka može eliminirati zaštitni učinak čaja na kardiovaskularni sustav, tako da je bolje dodati samo limun ili med.

Preskočite Colu

Znanstvenici u Bostonu otkrili su da je pijenje jedne ili više Cola svaki dan udvostručuje rizik za metabolički sindrom (skup simptoma koji uključuju visoki krvni tlak, povišene razine inzulina, višak masnoća oko struka čime se povećavaju šanse za bolesti srca i dijabetes). Kontroliranje krvnog tlaka i kolesterola, sprečavanje dijabetesa i nepušenje mogu dodati 6 do 9 1/2 zdravih godina života.

Jedan od krivaca mogao bi biti aditiv koji daje boju, koja povećava rizik od metaboličkog sindroma što je potvrdilo ispitivanje na životinjama. Znanstvenici također nagađaju da ljudi koji redovito piju gazirana piće žude za slađom hranom što može dovesti do debljanja.

Ako trebate kofein, bolji izbor bi bio čaj.

Jedete grimiznu hranu

Grožđe, borovnice, crno vino dobivaju boju iz polifenola koji smanjuju rizik od bolesti srca i štite od Alzheimerove bolesti. Polifenoli pomažu održati krvne žile i arterije fleksibilnim i zdravim. Ono to je dobro za vaše koronarne arterije također je dobro za krvne žile mozga. Preliminarna ispitivanja na životinjama pokazuju da dodavanje tamnog grožđa u prehranu može poboljšati moždane funkcije. Štoviše, kod novijih studija ljudi, istraživači su pronašli da konzumacija 1 ili više šalica borovnica svaki dan može poboljšati komunikaciju između moždanih stanica, što povećava pamćenje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije