Mitovi o kontracepcijskim pilulama

Mitovi o kontracepcijskim pilulama

Mitovi o kontracepcijskim pilulama
 • Objavljeno: Subota, 26.11.2011.
 • Broj pregleda: 8.243
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Od kada je odobrena, 9. svibnja, 1960, pilula je jedan od najproučavanijih lijekova u povijesti. Iako su saznanja od uvođenja pilule jako dobro poznata, još uvijek postoje mnogi mitovi o piluli. Prema istraživanju u časopisu British Medical Journal, oko 20 posto neželjenih trudnoća javlja se zbog lošeg korištenja pilule. Budući da su mnogi mitovi povezani s oralnim kontraceptivima, važno je da znate što je istina. Ovdje su neke od zabluda i mitovi o piluli.

Pilula deblja

To je uobičajen mit. Neke žene se doista udebljaju, ali istraživanje je pokazalo da to nije zbog korištenja pilule. Estrogen mogu učiniti da se neke žene osjećaju naduto, ali to obično prođe. Progesteron može povećati apetit, što može rezultirati povećanom težinom. Također, neke žene mogu iskusiti zadržavanje vode koje se često može smanjiti prelaskom na pilule s manje hormona. Istraživanja su pokazala da žene često počinju koristiti pilulu u vrijeme života kada se događa promjena težine i okrivljuju pilule za dobivanje tjelesne težine.

Treba raditi pauzu od uzimanja pilula

Nema razloga da zdrava žena ima pauzu od korištenja pilula. Stručnjaci kažu da se pilula može uzimati 15 ili više godina uzastopno, bez povećanog rizika. Međutim, liječnici savjetuju redovite kontrole i pretrage krvi. Pilula je jedan od najučinkovitijih oblika kontracepcije, a pauza od uzimanja pilule može povećati šanse za trudnoću, ako ste seksualno aktivni. U stvari, moguće je zatrudnjeti neposredno nakon prestanka uzimanja pilule.

Pilula nije sigurna i uzrokuje urođene mane

Kao i kod bilo kojeg lijeka, određeni zdravstveni rizici su povezani s korištenjem pilule, ali ozbiljne nuspojave su rijetke.

Oko 100 milijuna žena širom svijeta koristi pilule. Za mnoge žene, kvaliteta života je bolja kada uzimaju pilule nego kada ih ne uzimaju. To je zato što pilula također pruža određene zdravstvene koristi, kao što je smanjenje simptoma PMS-a. Pilula se smatra iznimno sigurnim oblikom kontracepcije.

Nije povezana s bilo kojom vrstom urođenih mana (čak i ako se slučajno uzima kroz ranu fazu trudnoće).

Dugotrajno korištenje pilule može utjecati na plodnost

Ne postoji veza između kontracepcijskih pilula i neplodnosti. Plodnost se može vratiti odmah nakon prestanka uzimanja pilula, što je razlog zašto je važno redovito uzimanje pilula ako ne želite zatrudnjeti. Neke žene će možda trebati malo više vremena za trudnoću nakon prestanka pilule, osobito ako su i prije uzimanja pilule imale nepravilne mjesečnice. Žene koje koriste pilulu često odgađaju majčinstvo do kasnih tridesetih kada je prirodna plodnost manja. Pilulu koristite kao razlog zašto ne dolazi do začeća, a ne godine. Također, žena može imati probleme s plodnošću kojih nije bila svjesna do tada jer nije ni pokušavala ostati trudna.

Sve kontracepcijske pilule su u osnovi iste

Postoje različite vrste pilula. One mogu sadržavati različite razine hormona. Oralni kontraceptivi su klasificirani kao:

kombinirane pilule (sadrže estrogen i progesteron)
progesteronske pilule (sadrže progesteron, ali ne i estrogen)

Svaka vrsta kontracepcijskih pilula može drugačije utjecati na tijelo.
 
Žene koje puše ne mogu koristiti pilule

Žene bi trebale biti iskrene sa svojim liječnicima o pušenju. Žene koje puše imaju u pravilu veći rizik od moždanog udara. Kada žena ima 35 godina ili je starija, kombinacija korištenja pilula i pušenja može značiti veće šanse za moždani udar. Većina liječnika neće prepisati kombinirane pilule za žene koje puše. Žene koje puše i koriste pilule također mogu imati veći rizik za razvoj krvnih ugrušaka.

Unatoč tome, za žene koje puše dostupne su kombinirane pilule s niskom dozom hormona, kao i progesteronske pilule. No, žene koje puno puše ipak trebaju razmisliti o drugačijem obliku zaštite od neželjene trudnoće.

Jedina korist od pilule je zaštita od trudnoće

Pilula može, uz sprečavanje trudnoće, pružiti i neke zdravstvene koristi. Ponekad žene mogu koristiti pilule isključivo iz zdravstvenih razloga:

 • redovitije mjesečnice
 • kontroliranje početka mjesečnice   
 • smanjenje menstrualnih grčeva
 • minimiziranje simptoma PMS-a
 • manje obilne menstruacije


Osim toga, pilule mogu pružiti zaštitu od:

 • ektopične trudnoće
 • akni
 • ne kancerogenih izraslina na dojkama
 • cisti jajnika i raka jajnika
 • upalne bolesti zdjelice
 • osteoporoze
 • povećane dlakavosti
 • nekih vrsta migrene


Žene iznad 35 godina ne mogu koristiti pilule

Zdrave žene s normalnim krvnim tlakom, koje nemaju povećan rizik za srčani ili moždani udar, a koje ne puše mogu koristiti pilule s manjim udjelom hormona do menopauze. Pilula može biti posebno korisna za žene u perimenopauzi ili ako imaju nepravilne mjesečnice. Pilula nije preporučljiva za žene iznad 35 godina koje puše zbog povećanih zdravstvenih rizika.

Pilula uzrokuje rak

Žene koje koriste pilule imaju za 1 / 3 manju vjerojatnost da će dobiti rak jajnika ili maternice od onih koji žena koje ne koriste pilule. Zaštita od ove vrste raka povećava se sa svakom godinom korištenja, a može trajati do 30 godina nakon završetka uzimanja pilula. Neki stručnjaci savjetuju da sve žene koriste pilule najmanje 5 godina, isključivo zbog zaštite od raka jajnika. Većina stručnjaka vjeruje da pilule ne uzrokuju nikakvu vrstu raka.

Najnovije

Najčitanije