Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj

Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj

Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Slomljen gležanj ili slomljeno stopalo je relativno česta pojava. Uostalom, imate više od dvadesetak kostiju u svakom stopalu i tri kosti u svakom gležnju. I ove kosti primaju udarac svaki put kad hodate po sobi, trčite za autobusom ili igrate košarku.
Kategorija: Kosti

Faktori rizika slomljenog stopala

Ovi faktori mogu doprinijeti riziku od slomljenog gležnja ili slomljenog stopala:

Prekomjerna težina
Ako ste preteški podložniji ste iskretanju gležnja ili napuknuću kostiju u stopalu.

Sudjelovanje u sportovima koji imaju stalne promjene težišta
Naprezanja, direktni udarci i zavrnuti zglobovi, često se javljaju u nogometu, hokeju, gimnastici, borilačkim vještinama, ili tenisu i uobičajeni su uzroci lomova stopala i gležnja.

Korištenje nepravilne sportske opreme
Neispravna oprema, kao što su iznošene ili previše krute cipele, mogu pridonijeti prijelomu i padovima. Nepravilne tehnike treninga, kao što su nezagrijavanje, također mogu uzrokovati prijelome stopala i gležnja.

Rad u pojedinim zanimanjima
Određena radna okruženja, kao što su gradilišta, stavljaju vas u rizik od pada s visine ili pada teškog predmeta na noge.

Ako vam je dom u neredu ili slabo osvijetljen
Hodanje po kući koja je u neredu ili slabo osvijetljena može dovesti do ozljede stopala i gležnja.

Određena zdravstvena stanja
Ako imate krhke kosti (osteoporoza) ili slab osjećaj u stopalima (periferna neuropatija) imate veći rizik od ozljeda na kostima stopala i gležnja.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!