Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj

Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj

Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Slomljen gležanj ili slomljeno stopalo je relativno česta pojava. Uostalom, imate više od dvadesetak kostiju u svakom stopalu i tri kosti u svakom gležnju. I ove kosti primaju udarac svaki put kad hodate po sobi, trčite za autobusom ili igrate košarku.
Kategorija: Kosti

Uzroci slomljenog stopala

Najčešći uzroci slomljenog gležnja ili slomljenog stopala uključuju:

Prometne nesreće
Teški lomovi su česti slučaj u prometnim nesrećama, pa tako i zahtijevaju kirurške zahvate.

Padovi
Zbog pada može doći do loma kostiju u gležnju ili stopalu, kao što može doći do loma zbog pada na noge s velike visine.

Udarac teškog predmeta
Pad teškog predmeta na vaše stopalo je čest uzrok prijeloma.

Krivi korak
Ponekad je dosta krivo zakoračiti i možete završiti sa slomljenim gležnjem. Puno je slučajeva slomljenih prstiju samo zato što su ljudi zapeli za namještaj. A ponekad je dovoljno i malo zavrnuti gležanj i možemo izazvati istegnuće ili slomljenu kost.

Pretjerano opterećenje
Prijelomi su uobičajeni kod kostiju na gležnjevima i stopalima koje su pod opterećenjem težine. Te sićušne pukotine najčešće su uzrokovane vremenom, zbog ponavljanja sile ili pretjeranog opterećenja, kao što je trčanje na velike udaljenosti. Ali one se također mogu pojaviti kod normalnog korištenja naših kostiju koje su oslabljene zbog nekog stanja, kao što je osteoporoza.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!