Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj

Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj

Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Slomljen gležanj ili slomljeno stopalo je relativno česta pojava. Uostalom, imate više od dvadesetak kostiju u svakom stopalu i tri kosti u svakom gležnju. I ove kosti primaju udarac svaki put kad hodate po sobi, trčite za autobusom ili igrate košarku.
Kategorija: Kosti

Testovi i dijagnoze slomljenog stopala

Prijelome kostiju je ponekad teško dijagnosticirati, tako da liječnik može preporučiti dodatne vrste slikovnih dijagnoza.

Rendgen
Većina prijeloma gležnja i stopala mogu biti vidljivi na rendgenu. Tehničar će možda uzeti više slika iz nekoliko različitih kutova, tako da se slike kostiju ne preklapaju previše. Male frakture se često ne vide na rendgenu do trenutka kad prijelom ne počne zapravo zacjeljivati.

Skeniranje kostiju
Za skeniranje kostiju, tehničar će ubrizgati malu količinu radioaktivnog materijala u intravenoznu liniju. Radioaktivni materijal privlače vaše kosti, posebno dijelovi kostiju koji su oštećeni. Oštećena područja pojavljuju se kao svijetle točke na slici skenera.

Kompjuterizirana tomografija
CT je koristan jer može otkriti više detalja o kostima i mekom tkivu koje ga okružuju, što može pomoći vašem liječniku da odredi najbolji tretman. CT se koristi rendgenom iz različitih kutova te ih kombinira kako bi dobili slike poprečnog presjeka unutarnjih struktura vašeg tijela.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!