Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj

Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj

Slomljeno stopalo/Slomljen gležanj
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Slomljen gležanj ili slomljeno stopalo je relativno česta pojava. Uostalom, imate više od dvadesetak kostiju u svakom stopalu i tri kosti u svakom gležnju. I ove kosti primaju udarac svaki put kad hodate po sobi, trčite za autobusom ili igrate košarku.
Kategorija: Kosti

Liječenje slomljenog stopala i lijekovi

Tretmani za slomljeno stopalo ili slomljeni gležanj se razlikuju, ovisno o tome koja kost je slomljena i o težini ozljede.

Lijekovi
Vaš liječnik može preporučiti više lijekova za bolove za koje vam ne trebaju recepti, ali ako osjećate jake bolove možda vam da i neke jače lijekove na recept.

Terapija
Nakon što kosti zacijele, vjerojatno ćete morati opustiti ukočene mišiće i ligamente u gležnju i stopalu. Fizioterapeut vas može naučiti vježbama za poboljšanje fleksibilnosti i snage.

Kirurški i drugi postupci

Redukcija
Ako imate prijelom koji je razmjestio vaše kosti, liječnik će morat vratiti sve male komadiće kostiju natrag na njihovo pravilno mjesto. Ovisno o boli i oteklini, možda ćete trebati nešto za opuštanje mišića, sedativ ili čak opću anesteziju prije ovog postupka.

Imobilizacija
Da bi se zaliječila, slomljena kost mora biti imobilizirana kako bi se njeni krajevi ponovno spojili. U većini slučajeva, to zahtijeva gips. Manji prijelom stopala zahtijevati će longetu. Kada imamo prijelom prsta, obično ga se zaveže na susjedni nožni prst, s komadom gaze između njih.

Operacija
U nekim slučajevima kirurg će morati koristiti šipke, pločice ili vijke kako bi održao pravilan položaj kosti tijekom liječenja. Ovi materijali mogu biti maknuti nakon što lom zacijeli ako su izbočeni ili stvaraju jaku bol.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!