Da li znate što su to emulgatori?
Kategorija: Zdrava prehrana
Prirodni emulgatori
Proteini mlijeka imaju ulogu sekundarnih emulgatora. Proteinske molekule se umeću između ulja i vode i čine da se pritisak među njima smanji.
Jaje se veoma često koristi kao emulgator, a od drugih "sirovih" materijala - palmino ulje, suncokretovo, ulje od uljane repice, od soje, kao i svinjska mast.
Klasični prirodni emulgator je mlijeko koje je kompleksna mješavina masti u vodenom rastvoru.
Najpoznatiji primjer emulgacije je maslac, u kome je 20 posto vode raspršeno u 80 posto masti, sa dodatkom emulgatora u obliku proteina mlijeka. Drugi je majoneza, u kome je emulgator žumance jajeta.
Izvor:
ogledalce.co.rs
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Quiche sa špinatom i šunkom
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Zapečeni njoki sa sirom i špinatom
45 min12345