Da li znate što su to emulgatori?

Da li znate što su to emulgatori?

Da li znate što su to emulgatori?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prirodni emulgatori

Proteini mlijeka imaju ulogu sekundarnih emulgatora. Proteinske molekule se umeću između ulja i vode i čine da se pritisak među njima smanji.

Jaje se veoma često koristi kao emulgator, a od drugih "sirovih" materijala - palmino ulje, suncokretovo, ulje od uljane repice, od soje, kao i svinjska mast.

Klasični prirodni emulgator je mlijeko koje je kompleksna mješavina masti u vodenom rastvoru.

Najpoznatiji primjer emulgacije je maslac, u kome je 20 posto vode raspršeno u 80 posto masti, sa dodatkom emulgatora u obliku proteina mlijeka. Drugi je majoneza, u kome je emulgator žumance jajeta.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije