Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako i zašto koristiti jabučni ocat?

Kako i zašto koristiti jabučni ocat?

Kako i zašto koristiti jabučni ocat?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.10.2014.
  • Broj pregleda: 5.016
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jabučni ocat je fermentirani sok od jabuke. Kao i sok od jabuke, jabučni ocat sadrži pektin, vitamine B1, B2, B6, biotin, folnu kiselinu, niacin, pantotensku kiselinu i vitamin C. Sadrži male količine natrija, fosfora, kalija, kalcija, željeza i magnezija. Jabučni ocat sadrži značajne količine octene i limunske kiseline.

Jabučni ocat se koristi sam ili s medom, za slabe kosti (osteoporoza), gubitak tjelesne težine, grčeve i bolove u nogama, upale grla, probleme sa sinusima, visok krvni tlak, artritis, detoksikaciju, bolju koncentraciju, usporenje procesa starenja, regulaciju kolesterola i borbu protiv infekcija.

Neki ljudi jabučni ocat koriste za akne, kao tonik za kožu, opekline, crvenilo, ubode insekata i prevenciju peruti. U kulinarstvu se koristi kao začin.

Kako djeluje?

Jabučni ocat je fermentirani sok od jabuka. Sadrži octenu kiselinu i hranjive tvari kao što su vitamini B skupine i vitamin C. Jabučni ocat može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa. Jabučni ocat se često koristi za produljenje roka trajanja nekih svježih namirnica.

Moguća učinkovitost

  • dijabetes - neka preliminarna istraživanja su pokazala da konzumiranje octa može smanjiti razinu šećera u krvi nakon obroka
  • usporena probava (gastropareza)
  • gubitak težine
  • grčevi i bolovi u nogama
  • upala grla
  • problemi sa sinusima
  • visoki krvni tlak
  • artritis
  • infekcija
  • slabe kosti (osteoporoza)
  • snižavanje kolesterola
  • poboljšanje cirkulacije
  • akne
  • opekline od sunca
  • crvenilo
  • ugrizi insekata
  • perut
  • vaginalne infekcije (vaginitis)

Nuspojave

U nekim slučajevima, prekomjerna konzumacija jabučnog octa može izazvati neke nuspojave. Najčešće uzrokuje nisku razinu kalija u tijelu, ali u slučajevima kada osoba uzima oko 250ml jabučnog octa dnevno. Postoje slučajevi gdje prekomjerna dugoročna konzumacija jabučnog octa može uzrokovati poteškoće s gutanjem.

Trudnoća i dojenje

Nema dovoljno dokaza koji bi uputili da je konzumacija jabučnog octa tijekom trudnoće i dojenja sigurna za dijete.

Dijabetes

Jabučni ocat može previše sniziti razinu šećera kod osoba koje pate od dijabetesa, zbog čega se razina šećera u krvi treba pomnije pratiti.

Interakcija

Prekomjerna konzumacija jabučnog octa može smanjiti razinu kalija u tijelu. Niska razina kalija može intenzivirati nuspojave uzimanja digoksina.

Inzulin može smanjiti razinu kalija u tijelu, jednako kao i visoka količina jabučnog octa. Uzimanje jabučnog octa zajedno s inzulinom može uzrokovati prenisku razinu kalija. Izbjegavajte uzimanje visoke količine jabučnog octa ako uzimate inzulin.

Visoka količina jabučnog octa može smanjiti razinu kalija u tijelu, jednako kao i diuretici. Nemojte uzimati jabučni ocat u visokim količinama ako uzimate diuretike.

Doziranje

Odgovarajuća doza jabučnog octa ovisi o nekoliko čimbenika kao što su dob, zdravlje i druga stanja. U ovom trenutku nema dovoljno znanstveno dokazanih informacija kako bismo mogli odrediti odgovarajući raspon doze jabučnog octa. Imajte na umu da prirodni proizvodi nisu uvijek bezopasni i da je doziranje važno. Slijedite upute na etiketi proizvoda i posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije korištenja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije