Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Muče li vas probavne smetnje?

Muče li vas probavne smetnje?

Muče li vas probavne smetnje?
  • Objavljeno: Srijeda, 08.04.2015.
  • Broj pregleda: 358
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sami možete poduzeti puno toga kako biste što je više moguće ublažili simptome probavnih smetnji. Zapamtite da je probavni sustav osjetljiv i da najmanje promjene u navikama mogu uzrokovati neželjene reakcije.

Razvijte plan u suradnji s liječnikom

Liječnik će odrediti uzroke probavnih problema i propisati plan liječenja. To može biti uzimanje lijekova, izbjegavanje određene hrane i usvajanje nekih novih navika. Važno je da se u što većoj mjeri pridržavate uputa liječnika.

Upoznajte se sa stvarima koje ometaju probavu

Mnoge stvari mogu izazvati probavne tegobe. Pokušajte otkriti što je kod vas u pitanju. Koja hrana, piće ili lijekovi uznemiravaju probavni sustav. Kava, mliječni proizvodi i gazirana pića mogu uzrokovati plinove i proljev.

Uvedite zdrave prehrambene navike

Postupno dodajte više vlakana u svoju prehranu. Važno je da unos vlakana postupno povećavate kako biste spriječili nastanak nadutosti, plinove i proljev. Jedite više manjih obroka tijekom dana, kako biste spriječili grčeve u probavnom sustavu.

Pripazite na unos vode

Voda je neophodna za dobro zdravlje i normalnu funkciju crijeva. Voda također pomaže u održavanju mekše stolice. Izbjegavajte pića koja dehidriraju tijelo, kao što su kava ili gazirani sokovi. Kada imate proljev, važno je dodatno povećati unos vode.

Održavajte zdravu higijenu

Uvijek operite ruke vodom i sapunom nakon korištenja zahoda, prije i poslije pripreme jela. To pomaže spriječiti prijenos potencijalno opasnih bakterija. Vodite računa o higijeni donjeg rublja. Nosite donje rublje od prirodnih materijala.

Naučite kontrolirati razinu stresa

Stres ima veliki utjecaj na rad probavnog sustava. S obzirom da ne možete izbjeći stres, važno je da ga naučite kontrolirati. Naučite se brzo prilagođavati situacijama jer ćete na taj način izbjeći visoku razinu stresa.

Preuzmite kontrolu nad probavnim smetnjama

U suradnji sa svojim liječnikom razvijte plan pomoću kojeg ćete probavne smetnje svesti na minimum. Postoje lijekovi koje možete isprobati. Prije nego što ih počnete uzimati, svakako se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Uzmite u obzir alternativne metode liječenja

Alternativne metode liječenja su u pravilu bezopasne i djelotvorne. No, prije početka bilo kakvog liječenja alternativnim metodama, svakako se posavjetujte s liječnikom. Iako neki alternativni tretmani jesu obećavajući, to ne znači da će čudesno izliječiti vaše probavne smetnje i tegobe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije