Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Šalica zdravlja za svaki dan

Šalica zdravlja za svaki dan

Šalica zdravlja za svaki dan
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 9.272
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što nas to privlači čaju?

Potreba za toplinom, energijom, finim okusima i mirisima povećava se dolaskom jesenskih hladnih i kišnih dana. U to doba godine "virusi nas pogađaju" i svake godine, ponavlja se isto: curi nos, pecka grlo, hvata nas kašalj - prehlada je tu. Nasreću, priroda obiluje prekrasnim, ali i ljekovitim biljem te nam spremno pomaže - čajevima. Ljeti nas čajevi hlade, zimi griju i liječe, tužne oraspoložuju, a umorne okrepljuju i vraćaju energiju.

Čaj je napitak koji potiče naš kreativni duh, daje nam fizičku i duhovnu snagu prije napora ili donošenja važnih odluka. Kuhanjem i pripremanjem čaja posvećujemo se sebi, a ideje dolaze same od sebe, jer priprema čaja pitanje je naše kreativnosti u njegovu izboru i načinu na koji ćemo ga prirediti i konzumirati. Danas postoji na stotine vrsta čajeva, svaki djeluje drugačije na naša osjetila i svatko ga doživljava na svoj način. Zapravo, svaka osoba "ima" svoj čaj!

Međutim kod nas ne postoje posebni obredi, već običaji i tradicija vezani uz ljekovitu upotrebu naših najpoznatijih autohtonih biljaka kao što su kamilica, glog, metvica, hmelj, gospina trava, kadulja i šipak, koji kao čajevi u kombinaciji s medom i limunom pomažu i ublažuju simptome prehlade, gripe i bolesti dišnih organa.

Čaj se, zbog svojih dokazano ljekovitih svojstava, ali i potrebe za prilagodbom suvremenom načinu života, počeo konzumirati u sve više domaćinstava i pomalo zamjenjuje kavu, posebno kao večernji napitak. Kod nas su najviše u upotrebi čajevi u vrećicama i instant čajevi. Brzina i jednostavnost pripreme te mogućnost velikog izbora vrsta bitan je razlog što većina ljudi konzumira čaj u vrećicama. Međutim, istinski zaljubljenici i obožavatelji ovog bezvremenskog napitka prepoznali su njegovu blagotvornost i vrijednost, posebno primjenjujući svoje vlastite rituale prilikom njegove pripreme, serviranja i konzumacije.

Zanimljivo je kako govoreći o čaju kao napitku nikada uz njega ne vežemo riječi kao što su ovisnost ili porok, već nas riječ "čaj" najčešće asocira na posebnost, umjetnost i kulturu! Govoriti o čaju znači pričati o šalici čaja u kojoj ima toliko povijesti, kulture, tradicije, obreda, kulta, ceremonija i bezbroj legendi. Priča o čaju je duga i zanimljiva, razvijala se kroz stoljeća i putuje kroz vrijeme i prostore, ali ne kao nekada s "koljena na koljeno" ili "usmenom predajom" nego najbržim načinom - internetom.

Komentari

Najnovije

Najčitanije