Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Za što su „dobre bakterije“ dobre?

Za što su „dobre bakterije“ dobre?

Za što su „dobre bakterije“ dobre?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.07.2010.
  • Broj pregleda: 2.717
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

„Dobre bakterije" su nužne za svakodnevno održavanje ravnoteže između „dobre" i „loše" crijevne mikroflore. One zaustavljaju umnožavanje tzv., „loših", patogenih bakterija i sprječavaju njihovo djelovanje.

Kad se naruši ravnoteža mikroflore u crijevima pa nadvladaju „loše", patogene bakterije može vas mučiti proljev ili samo napuhnutost i bol u trbuhu, ali može stradati i vaš imunološki sustav. Osim ovih blažih oboljenja posljedica poremećene ravnoteže mogu biti i teške upalne komplikacije zbog prijelaza bakterija kroz stijenku crijeva. Prevladavanje „loših" bakterija može biti uzrok nastanku autoimunih bolesti, alergija pa čak i raka.

Razmožavanju i širenju patogenih bakterija pogoduju stres, neuravnotežena prehrana, povišena tjelesna temperatura i neki lijekovi, posebice antibiotici.

S druge strane. svakodnevno uzimanje probiotika dokazano pomaže ne samo u sprječavanju, nego i u liječenju navedenih poremećaja.

„Dobre bakterije" su dobre za očuvanje i jačanje našeg imunološkog sustava. Važan dio obrambenog sustava čini probavni sustav, a posebno crijeva. Mnogi navode da su crijeva čovjekov najveći organ imunološkog sustava koji ima presudnu ulogu u stečenom imunitetu. Jačajući imunološki sustav, probiotici ublažavaju ili potpuno uklanjaju simptome alergije.

„Dobre bakterije" podupiru probavu. Bez milijardi probiotičkih bakterija nema dobre probave odnosno, ostaju neprobavljeni ostaci hrane, truležni i fermentirani otrovi. A dobra probava je uvjet da se osjećamo dobro. Primjerice, neki od sojeva probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus) sudjeluju u cijepanju laktoze, mliječnog šećera i tako sprječavaju procese truljenja. Drugi (Streptococcus thermophilus) sudjeluju u proizvodnji enzima laktaze koji omogućava razgradnju velikih molekula mliječnog šećera i tako smanjuju intoleranciju na mlijeko.

„Dobre bakterije" pomažu da iz svakog obroka dobijemo potrebne hranjive tvari i energiju. Ovo je povezano s dobrom probavom jer samo su uz dobru probavu mogući procesi resorpcije u crijevima.

„Dobre bakterije" sudjeluju u sintezi vitamina K neophodnog u procesima zgrušnjavanja krvi, zatim u sintezi nekih vitamina B skupine, u sintezi enzima i aminokiselina.

„Dobre bakterije" se koriste i za obnavljanje sluznice crijeva koja je bila izložena stresu pa čak i nekim terapijskim postupcima (zračenju, antibioticima...). „Dobre bakterije" proizvode sluz koja oblaže sluznicu crijeva i tako je štite.

Redovito uzimanje probiotika kontrolira i naseljavanje bakterije Helicobacter pylori na sluznicu želuca. Upravo je ona jedan od najčešćih uzročnika vrijeda (čira) dvanestnika i želuca, a povezana je i s nastankom raka želuca.

S probioticima se dovodi u vezu sprječavanje upalnih bolesti crijeva, ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, ali i karcinogeneza. Sve više radova dovodi u vezu kontinuirano uzimanje probiotika i sniženje pojave raka debelog crijeva.

Za svaki probiotik je važan broj „dobrih bakterija". Taj broj mora biti izražen u milijardama (109). AltaFlora sadrži 12x109 „dobrih bakterija" u svakoj kapsuli i 6,5x109 u svakoj vrećici. Važna je i vrsta probiotičkih sojeva. Naime, bitno je da probiotik sadrži i laktobacile koji naseljavaju tanko crijevo i enterobacile koji naseljavaju debelo crijevo.

AltaFlora probiotik sadrži po dvije vrste od svakog soja i to probranih visokovrijednih bakterija.

Također je važno da uz probiotik imamo i prebiotik (inulin, fruktooligosaharidi, biljna vlakna) koji je hrana „dobrim bakterijama". Prebiotik poboljšava preživljavanje, naseljavanje i rast probiotičkih bakterija.

AltaFlora vrećice sadrže prebiotik inulin.

I na kraju, dokazano je da se proljevima ne gube samo „dobre bakterije" već i elektroliti. Idealna kombinacija je probiotik + elektroliti, a to je AltaFlora.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije