Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Djeca s artritisom

Djeca s artritisom

Djeca s artritisom
  • Objavljeno: Petak, 02.01.2009.
  • Broj pregleda: 2.202
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Djeca s artritisom često su onesposobljena.

Iako mnoga djeca s takozvanim juvenilnim idiopatskim artritisom imaju nisku razinu izraženosti bolesti, oko jedan od pet njih ima umjerenu do izraženu onesposobljenost o čemu su izvijestili istraživači iz Italije.

«Ovi rezultati», izjavio je dr. Angelo Ravelli za Reuters Health, «ističu kritičnu potrebu za liječenjem i strategijama liječenja koje imaju mogućnost bolje kontrole aktivnosti bolesti.»

Ravelli, s Instituto G. Gaslini, Genova, i njegovi kolege proučavali su uzorak djece koja su imala juvenilni artritis  barem 5 godina.
Većina od 310 djece u studiji imala su relativno blagu bolest i malo, ako i ikakvo fizičko oštećenje, izvijestili su istraživači u medicinskom časopisu «Arthritis and Rheumatism».

No ipak, 19% njih je bilo klasificirano kao oni s umjerenom do izraženom onesposobljenošću.
Istraživači su pronašli da iako većina pacijenata ima zadovoljavajuću kvalitetu života, ona je bila teško oštećena za 10% djece.

Ravellijev tim je istaknuo da «za većinu, rezultati studije opisuju rezultate bolesti koji se postignu s konvencionalnim lijčenjem», zato što se kod mnoge djece dijagnoza postavila prije dostupnosti novih bioloških lijekova koji mogu promijeniti tijek artirtisa.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti