Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Istraživanje: Za dobar život najvažnije dobro zdravlje

Istraživanje: Za dobar život najvažnije dobro zdravlje

Istraživanje: Za dobar život najvažnije dobro zdravlje
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 124
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dobar život prvenstveno znači imati dobro zdravlje, smatra čak 94% hrvatskih ispitanika iz ankete provedene u lipnju na reprezentativnom uzorku, a s time se slaže prosječno 84% ispitanih u ostalim zemljama.

Zdravlje u Hrvatskoj najviše potenciraju gotovo svi iznad 65 godina života i stanovnici Like/Korduna/Banovine (po 99%), pa žene (97%), a nešto manje je to bitno muškarcima (91%), stanovnicima Istre/Primorja/Gorskog Kotara (86%) te mladima između 15 i 17 godina (81%).

Iza zdravlja slijede financijska sigurnost i siguran posao koje ističe 74% Hrvata, ponajviše stanovnici Sjeverne Hrvatske (84%) i osobe između 45 i 54 godina starosti (80%), a najmanje u Dalmaciji te Lici/Kordunu/Banovini (67%).

Rastom stupnja obrazovanja povećava se i potreba veće financijske sigurnosti (od 60% kod osoba s niskim obrazovanjem do 78% kod visoko obrazovanih). Približno četvrtina naših građana smatra da je novac najbolja mjera uspjeha a još oko 30% smatra da je to tek djelomično točno.

Oko 30% ispitanih kaže da radi svoj posao samo radi novca.

Treća bitna karakteristika za dobar život je posjedovanje vlastitog doma (stana/kuće), za što se izjasnilo 70% hrvatskih građana, dok je u svijetu taj element još više istaknut i sa 69% glasova ispitanika nalazi se na drugoj poziciji.

Važnost sretnog braka sa 64% je podjednako pozicionirana u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama gdje prosjek iznosi 61%.

Brak se najviše ističe kod građana Sjeverne Hrvatske, Dalmacije i dobne skupine od 25 do 34 godine (oko 73%), a najmanje kod građana Zagreba s okolicom (60%) i među najmlađima (39%). Ženama je sretan brak nešto važniji nego muškarcima (66% prema 62%).

Važnost djece za dobar život se kod nas (63%) iskazuje čak nešto više nego što je prosjek u drugim zemljama (53%), i to najviše u Sjevernoj Hrvatskoj (73%), odnosno kod dobne skupine između 35 i 44 godine starosti (71%).

Ženama su djeca bitnija nego muškarcima (67% prema 59%).

Nadzor nad vlastitim životom u Hrvatskoj (39%) je manje važan nego u drugim zemljama (48%), kao i zanimljiv posao, koji se u Hrvatskoj (33%) daleko manje cijeni nego drugdje (52%).

Istodobno hrvatski građani smatraju da nemaju dovoljno slobodnog vremena, a najviše ga žele imati mladi (48%), osobe s visokim obrazovanjem (43%), građani Zagreba (40%) i Dalmacije (38%).

I po želji za putovanjima (31%) zaostajemo za drugim zemljama (40%), pri čemu s rastom stupnja obrazovanja jako raste i želja za putovanjem - od svega 9% kod nisko obrazovanih do 42% kod visoke stručne spreme.

Steći dobro obrazovanje ili kontinuirano se dalje obrazovati nije baš jako poželjna karakteristika u Hrvatskoj (26%) ali i prosjek za drugih 25 zemalja je slično nizak (28%).

Slično je prošlo i duhovno obogaćivanje/razvijanje, koje je kod nas manje poželjno (23%) nego u ostalim zemljama (35 %) dok bavljenje hobijem važnim smatra 22% Hrvata, a svega nešto više od petine ispitanika podržava takve aktivnosti.

Pri dnu liste karakteristika koje život čine boljim su opremljenost domova proizvodima visoke tehnologije (18%), luksuzni automobil i/ili drugi auto u obitelji (16%) te lijepa i moderna odjeća, obuća ili nakit (14%).

Čini se da u hrvatskoj populaciji ipak ne prevladavaju šminkeri jer se s tvrdnjom da "roba s potpisom" podiže osobni imidž osobe koja ju nosi potpuno slaže 16% ispitanika, tek se djelomično slaže 20%, a ne slaže se preko 60%.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti